Hattem werkt samen met HelemaalGroen in strijd tegen zwerfafval

HATTEM – De gemeente Hattem is partner geworden van HelemaalGroen. Deze ANBI Stichting stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken via app.helemaalgroen.nl. Iedere Hattemer die mee wil werken aan een schone leefomgeving kan zich aanmelden, de gemeente Hattem zorgt voor het nodige materiaal.

Dankbare gemeente
De gemeente Hattem is blij met haar zwerfvuilrapers, ze kan nou eenmaal niet alles zelf, maar zorgt wel voor materialen. Vrijwilligers krijgen een grijper, vuilniszakken en een pasje voor de vuilcontainer in de wijk. En af en toe nodigt de stadscoördinator alle zwerfvuilrapers uit in het stadhuis voor overleg en om ze te bedanken voor  hun inzet. De gemeente Hattem telt nu 51 deelnemers bij HelemaalGroen, die maakten dit jaar al 1125 kilometer geregistreerd schoon. Hattem staat daarmee in de Top Tien van schone gemeenten in ons land.

Harry Lamberink

Schone natuur
Een tevreden gebruiker is Harry Lamberink (67) die sinds een paar jaar in Hattem actief zwerfvuil raapt, altijd samen met hond Pepper. Na een werkzaam leven als bestuurder in diverse  onderwijsorganisaties biedt zijn pensionering ruimte voor allerhande vrijwilligerswerk. Twee keer per dag wandelt hij een uur met Pepper. Om gemotiveerd te blijven zijn hond uit te laten ruimt hij tegelijkertijd het zwerfvuil langs de wandelroute. Het Molencatenbos biedt mogelijkheden om dagelijks een ander bospad te kiezen, gecombineerd met een straat in de wijken er omheen. De app moedigt hem behoorlijk aan dit vol te houden.
Harry is een natuurliefhebber, zijn ergernis over zwerfvuil zet hij graag om in opruimactie. Hij ziet de natuur ook als Gods Schepping, dat is een extra stimulans.

Maak maairoosters bekend
Harry heeft ook een wens: “Wat zou het prettig en nuttig zijn als de afdeling Groen van de Gemeente Hattem aan de zwerfvuilbrigade laat weten wanneer ze waar gaat maaien. Dan kan daar van tevoren opgeruimd worden zodat  blikjes niet versplinterd in het maaisel terechtkomen, wat heel gevaarlijk is voor het vee dat hiervan eet. Voorlichting geven op scholen waardoor meer bewustwording ontstaat lijkt hem ook wel wat, gecombineerd met een gezamenlijke activiteit.”

Harry’s App
Harry legt graag even uit hoe de app werkt: “Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige  12.800 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is handig om je route te kunnen zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land. (www.helemaalgroen.nl).”

Samen voor schoon Hattem
Harry is enthousiast over het initiatief: “In 2022 zijn 220.000 kilometers via de app geregistreerd opgeschoond. Dit door Jaap de Boer gestarte burgerinitiatief wordt breed gedragen. Het leuke eraan is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel en je bepaalt zelf de route zodat het nooit verveelt. Is het ook wat voor jou om je route te registreren? Meld je dan nu aan. Samen kleuren we Nederland groen.”

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in