Zitfit voor ouderen; beweeg mee met buurtsportcoach Leon

Twee weken geleden is Stichting Welzijn Hattem samen met de buurtsportcoach gestart met ZitFit, bewegen voor ouderen vanuit de stoel of staand. in verband met het Coronavirus zijn alle activiteiten en is o.a.  ZitFit tijdelijk ook niet meer mogelijk in groepsverband.

Maar dit betekent niet dat je niet kan bewegen of aan ZitFit te doen. Ben je goed ter been, dan is wandelen of een stukje fietsen natuurlijk altijd goed en met name als je dit een paar keer per week herhaalt. Maar ook als dit lastig voor je is, zijn er genoeg leuke en uitdagende oefeningen om te doen. Speciaal voor deze situatie heeft Leon ten Klooster (Buurtsportcoach) een filmpje gemaakt waarin hij oefeningen uitlegt en voordoet.

Hieronder staan de oefeningen die Leon in het filmpje voordoet en nog extra oefeningen en die kan je gewoon zittend uitvoeren. Iedere oefening kan je 3 keer uitvoeren, 20 seconden per keer. Neem ook steeds 10 seconden rust tussen elke oefening om weer op energie te komen. Voel goed of het niet te zwaar wordt, anders neem je telkens iets meer pauze:

  •  1 been of beide benen een klein beetje van de grond optillen en deze daar houden voor 20 seconden. Vergeet niet van been te wisselen als u 1 been per keer op tilt.
  • Boksen! Stoot eerst met een gebalde vuist de ene arm naar voren en daarna de andere arm. Hoe sneller u bokst, hoe zwaarder het is! 20 seconden lang.
  • Buik en rugspieren. Draai u hoofd en lichaam zo ver mogelijk een kant op en kijk zo ver mogelijk naar achteren. Draai weer terug en doe hetzelfde bij de andere kant. Doe dit om en om tot de 20 seconden om zijn.
  • Ook een hele goeie oefeningen is de Squat. Door telkens op te staan en weer te zitten, traint u niet alleen uw beenspieren, maar ook de rest van uw lichaam omdat alles stabiel moet blijven. Hoe vaak kunt u staan en zitten binnen 20 seconden? Dit kan eventueel met een steun om op te leunen. Of zittend, waarbij u de voeten zo hard mogelijk de grond induwt voor 3 seconden alsof u de grond naar beneden wilt duwen en dan weer even 3 seconden ontspant.

Deze  krachtoefeningen kan je doen wanneer je dit maar wilt, één keer per dag, of misschien zelfs vaker. Succes met deze oefeningen en mocht je vragen hebben of andere/extra oefeningen willen doen, dan horen we dit graag. Bel of mail dan naar Stichting Welzijn Hattem. We zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 9.00 – 12.00 uur. 038-4432881 en per e-mail info@swhattem.nl

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in