“Spreek Nederlands Met me” voorziet in grote behoefte

In september is in MFC de Marke een nieuwe spreekgroep gestart van Taalpunt Hattem. Elke woensdagmorgen komen daar mensen die onze taal beter willen leren spreken, om in kleine groepjes te oefenen met Nederlandse vrijwilligers. De spreekgroep heeft de titel “Praat Nederlands Met Me” en dat is wat het is.

Elke week, op woensdag om 10 uur, komen deelnemers en vrijwilligers naar de Marke en wordt er in kleine groepjes een uurtje gepraat met elkaar, in een ongedwongen en gezellige sfeer. Het is geen les, maar ze leren toch erg veel. Over van alles en nog wat. Zoals dat in een cafeetje zou kunnen gaan! Voor de meeste deelnemers is het uurtje te kort en blijven ze nog een tijdje napraten met “hun” vrijwilliger.

De spreekgroep blijkt te voorzien in een grote behoefte, want elke week komen minstens tien personen, veelal vluchtelingen, om te oefenen met de Nederlandse taal. Er zijn absolute beginners, maar ook gevorderden en de enige plicht is: Nederlands spreken en geen enkele andere taal. Het gaat niet om toetsen of testen, fouten maken mag. Voor de vrijwilligers geldt: het kost geen voorbereiding, er is materiaal: gewoon gezellig praten.

Komt u ook eens kijken en praten? Als u een andere taal spreekt, maar ook Nederlanders die anderstaligen willen helpen: van harte welkom! U hoeft geen docent te zijn, het gewoon leuk vinden om met mensen te praten die een andere cultuur hebben is voldoende.

Als het Taalpunt meer vrijwilligers heeft kan er een nieuwe groep starten, op een andere ochtend, want de behoefte blijkt groot te zijn.

Er is koffie, meestal iets lekkers, het is er lekker warm en droog en iedereen vindt het gezellig. Kom kijken!

Voor meer informatie: Joke Scholten, docent Taalpunt Hattem, via taalpunthattem@bibliotheeknoordveluwe.nl of 06 – 220 066 04.

Zaterdag is Joke Scholten te gast in het programma ‘Hattem Actueel’ van Radio Hattem.