Weer een tafeltennisfinale voor Hattemers, maar dit keer zonder publiek

De tafeltennissers van Smash’70 uit Hattem kunnen zondag voor de tweede keer in de geschiedenis van de club landskampioen worden. In 2019 lukte het de club voor het eerst om de finale van de eredivisie te winnen. Zondagmiddag staat Smash, net als twee jaar geleden, tegenover TaVerZo uit Zoetermeer. Het grote verschil: dit keer mag er geen publiek afreizen naar de finale in Hilversum. “Dat is killing.”

De tafeltennishal in Hattem is stil en verlaten. “Zo stil, dat zijn we hier niet gewend”, zegt bestuurslid Marthijn van der Wal. “Twee jaar geleden speelden we hier een halve finale, toen stond het hier ram- en ramvol. Dit jaar waren er alleen een paar vrijwilligers aanwezig, die allemaal een taak hadden.”

De afwezigheid van supporters doet in Hattem meer pijn dan bij andere verenigingen. “Wij zijn de club met de grootste aanhang, met de fanatiekste supporters. Onze spelers spelen hier normaal in een kolkende ambiance, daar doen ze het ook voor. Dat ze nu niet voor publiek kunnen spelen, is killing. Voor hen, voor de sport: dit doet gewoon pijn.”

Kijk hier naar de voorbereidingen om de finale te kijken:

Twee jaar geleden reisden zo’n 150 supporters vanuit Hattem af naar Hilversum, om Smash’70 aan te moedigen in de finale. Met succes: tegen alle verwachtingen in werden de Hattemers destijds kampioen. “Dat was natuurlijk geweldig. Dit jaar mogen we echt niet die kant op. Voor de club is dat ook vervelend: we zien elkaar bijna niet meer, terwijl we elkaar voor corona echt heel vaak zagen.”

Kijken via livestream
En dus is er een alternatief bedacht. “We hebben de supporters uitgenodigd om hier te komen”, wijst Van der Wal de hal rond. “We zetten de stoelen op afstand van elkaar en gaan op groot scherm kijken naar de livestream.” Op die manier probeert de club toch nog wat gezelligheid aan de finale mee te geven. “Veel mensen zullen thuis gaan kijken, maar wie dat wil is van harte welkom om hier aan te schuiven.”

Van der Wal is al druk bezig om de stoelen op afstand van elkaar neer te zetten. “En daar, aan die kant van de zaal, kan dan ondertussen nog getafeltennist worden”, wijst hij.
De wedstrijd start zondag om 14.00 uur en draait dit jaar niet om drie, maar om vier gewonnen wedstrijden. “Voorheen waren het vijf wedstrijden tegen elkaar, maar nu kun je na zes wedstrijden op 3-3 staan. In dat geval moet het dubbelspel de uitslag bepalen.”
Dat is niet ongunstig voor Smash. “Wij hebben Viktor Brodd dit jaar weer in ons team, een Zweed die internationaal op hoog niveau speelt. Hij is de beste speler van de Eredivisie en wil alleen maar voor Hattem spelen, omdat het hier zo’n geweldige sfeer is.” Brodd zal zondag twee keer spelen. “Als hij die partijen allebei wint, moeten de andere twee spelers minstens één wedstrijd winnen. En dan staan Viktor en Martijn de Vries, onze lokale held, samen in het dubbelspel. Die twee zijn bijna niet te verslaan.”

Voor vijf uur weg
Alle vertrouwen dus, in een goede afloop. Al hoopt Van der Wal dat het sneller klaar is dan na zeven wedstrijden. “Als dat gebeurt, duurt de finale al snel meer dan vierenhalf uur. Maar wij moeten ons ook houden aan de avondlockdown, dus om 17.00 uur uur moet iedereen weg zijn. Het liefst hebben we dus dat we vóór die tijd al kampioen zijn, dan kunnen we hopelijk nog even live bellen met onze spelers.”
En als het kampioenschap er is? “Dan zullen we dat online moeten vieren, want echt een feest moet je in deze tijd niet willen. We zullen hoe dan ook online het seizoen met elkaar afsluiten, want na zondag is het helemaal klaar. Dat is gek, maar het hoort erbij in deze tijd. We maken er maar het beste van.”

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in