Is het Oude Testament een gruwelboek?

Tijdens de eerste winterlezing in de CGK De Veste is Professor Dr. J. Dekker gastspreker en hij zal proberen antwoord te geven op de vraag boven dit artikel. Aanleiding is de aandacht die de Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst enkele jaren geleden trok met zijn boek Bloedboek, een hervertelling van de eerste Bijbelboeken.

Verhulst typeerde de Bijbel als een handleiding voor genocide. In een interview met het dagblad Trouw en tijdens een optreden bij Pauw vergeleek hij de Bijbel met ‘mein Kampf’ van Hitler en vroeg hij zich af waarom het laatste boek wel verboden is, maar het eerste gewoon op hotelkamers te vinden is. Een schokkende vergelijking.

Maar de vraag of het verhaal van Israël niet het verhaal van een genocide is, houdt bijbellezers ook vandaag meer dan eens bezig. Sommige Bijbelverhalen, vooral uit het Oude Testament, slaan wij bij het lezen liever over. We schamen ons er bijna voor dat ze in de Bijbel staan. Wat moet je ermee? Genoeg reden om stil te staan bij de vraag of de Bijbel en het in bijzonder het Oude Testament inderdaad een gruwelboek is.

De lezing is op 13 december en begint om 20.00 uur. De kerk is open vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis. Er is een collecte voor het project Omzien naar.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in