Opkomen voor andere meiden en vrouwen

Op 15 juli wordt er aan de deur gebeld. Een collectant. Ze vraagt eerst of ik tijd heb en zodra ik dat bevestig, vertelt ze vol vuur waarom ze er is. Namens de VN-Vluchtelingenorganisatie UNCHR doet Iris Jansen Op de Haar haar verhaal.

Hoe natuurlijk en gezond menstrueren ook is, veel wordt er nog niet over gepraat. Niet in Nederland, maar zeker niet in bepaalde landen elders. Als er niet gepraat wordt, ontstaat er onbegrip en kunnen opvattingen niet veranderen. Het gevolg in bepaalde landen is, dat meiden en vrouwen in het ergste geval worden verstoten. Met alle gevolgen van dien.

Jansen Op de Haar vindt dit niet kunnen. ‘Ook in Nederland vinden veel mensen het nog een vies onderwerp dat onbespreekbaar is, maar dat je verstoten wordt…! Vrouwen die op de vlucht zijn hebben ook onze hulp nodig. Ze hebben vaak niets tijdens de vlucht als er menstruatie is.’ Daarom belt deze Hattemse overal aan, vertelt ze het verhaal en zamelt geld in. Met de opbrengst biedt de UNCHR o.a. meiden en vrouwen hygiëneproducten aan, zodat zij in alle privacy en waardigheid met hun menstruatie kunnen omgaan en zorgt zij voor voorlichting.

Voor meer informatie en de mogelijkheid om bij te dragen, kijk op de website van de UNCHR.

Van de redactie
Lees jij al HattemNieuws? Ontvang voortaan nieuws en achtergronden in je mailbox!

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in