De gemeente Hattem heeft een collectieve zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen. Dat is een zorgverzekering voor een grote groep mensen tegelijk.
Zorgen voor de toekomst
In 2019 is gekozen voor Menzis als verzekeraar en Wethouder Carla Broekhuis heeft aangegeven dat Menzis ook nog voor 2020 de verzekeraar zal zijn, maar dat onbekend is welke verzekeringsmaatschappij daarna een collectieve zorgverzekering wil aanbieden. Zij spreekt dan ook haar zorgen uit voor de toekomst.
Keihard knakenspel
Deze problematiek speelt landelijk. Wethouder Yasemin Cegerak van Heerde heeft ook via Twitter haar zorg uitgesproken. Zij tweette: Ik baal van zorgverzekeraars die met 30 gemeenten, waaronder Heerde, geen minimapolis meer willen sluiten. Wij hebben respijt tot 2021 en daarna is het einde oefening. Tot dusver geen interesse van andere zorgverzekeraars.
In een interview in De Stentor uitte zij ook haar ongenoegen: Verzekeraars zijn blijkbaar vergeten dat ze een maatschappelijke rol vervullen. (…) Zorgverzekeraars willen zich er niet aan branden. Het is voor deze bedrijven een keihard knakenspel. Er wordt puur en alleen gekeken naar de rendabiliteit.
Minister moet ingrijpen
In politiek Den Haag is de problematiek inmiddels opgepikt. Tweede Kamerlid van de PvdA John Kerstens heeft aangegeven kamervragen te gaan stellen aan de minister. Iedereen die in Nederland woont, moet een zorgverzekering hebben. De kosten voor de basisverzekering bedragen gemiddeld 118,34 euro per maand en daar komt mogelijk op jaarbasis 385 euro bij voor het eigen risico. Doordat zorgverzekeraars geen collectieve zorgpolis meer willen afsluiten voor uitkeringsgerechtigden zal als gevolg daarvan de premie hoger worden. De gevolgen daarvan kunnen zijn: een grotere kans zijn op betalingsachterstanden of het afzien van zorg, aldus Kerstens. Hij heeft dan ook de minister opgeroepen om in te grijpen.