Expositie amateurschilder Albert (Ap) Kers

Tot 31 augustus worden schilderijen van Albert Kers geëxposeerd in het Stadhuis. Albert is in de volksmond ook wel bekend als Ap of Appie. De expositie is spontaan ontstaan toen Gert Witteveen een foto van een schilderij van Ap op Facebook plaatste.

Hierbij werd de vraag gesteld of er nog meer Hattemers een schilderij van Ap aan de muur hadden hangen. Hierop kwamen tientallen reacties en de foto’s die erbij geplaatst werden spraken boekdelen.

Albert Kers werd geboren op 18 juni 1934 in Hattem en heeft hier zijn hele leven gewoond en gewerkt. Als veertienjarige jongen begon hij aan zijn carrière als huisschilder bij de firma Bielderman in de Achterstraat. Deze werd later overgenomen door de firma Duinkerken die er en nog steeds gevestigd is. Hier heeft hij 44 jaar gewerkt.

Naast het normale schilderwerk ontwikkelde zich een mooie hobby; schilderijen maken. Vooral stadsgezichten hadden zijn voorkeur en het liefst in Hattem. Ook trok hij er vaak op uit met de schilderskist achterop de fiets om zomaar ergens te gaan zitten schilderen. Hierbij had hij veel bekijks en vertelde hij graag over zijn geliefde bezigheid.

Van het een kwam het ander en Ap begon naam te maken als amateurschilder. In vele woonkamers in Hattem en bij oud-Hattemers prijkte wel een stadsgezicht. Ook kreeg hij regelmatig de vraag of hij een ouderlijk huis wilde schilderen, een hond of een boot. Zo gingen de schilderijen de wereld over naar onder andere Canada en Nieuw Zeeland.

Foto: Elly vd Wetering

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in