Op het Kunstfestival 25 mei werden de nieuwe Hattemse gevelstenen gepresenteerd. Het Beeldhouwersgilde Hattem is hiervan de initiatiefnemer.
Op 17 juni heeft het gilde goedkeuring van de gemeentelijke welstandscommissie gekregen, zodat de gevelstenen binnenkort geplaatst gaan worden. RTV Hattem vroeg projectleider Dries Jonker naar het hoe en waarom.
‘Als gilde wilden we voor de stad iets doen. Noem het verfraaiing. In 2015 waren er al een paar geplaatst en nu komt er een nieuwe serie gevelstenen. De stenen moeten een relatie hebben tot de functie van het gebouw of tot het beroep van de voormalige bewoner.
Een voorbeeld is het schildersbedrijf van Duinkerken in de Achterstraat, dat nu weg is. Op no. 34 in dezelfde straat woonde Mulder in een stadsboerderij. In die jaren waren er meer dan tweehonderd koeien in de binnenstad. Met een stempel op de rug werden de koeien elk voorjaar door de zogenaamde scharenhouders naar de Hoenwaard gebracht. Elke stadsboer had recht op een stuk weiland.
Ook in het pand in de Kerkstraat, Lorette van Jenny Achterhuis, woonde een boer. Hij had zijn koeien in de weilanden aan het Lageland, waar nu een woonwijk is.
Aan de Noordwal was Veldkamp’s klompenmakerij. Teo Visser van het gilde heeft een gevelsteen met klompen ontworpen, uitgehakt en beschilderd. Daarbij moet je de officiële kleuren gebruiken, want elke klompenmakerij had zijn eigen kleuren.’
Bij TIP aan de markt ligt het gevelstenenboekje dat het gilde destijds samen met Heemkunde heeft gemaakt. Voor deze nieuwe serie gevelstenen wil het gilde t.z.t. een nieuwe uitgave maken want ‘ik heb hier als jochie rondgelopen. De geschiedenis van Hattem mag niet verloren gaan,’ aldus Jonker.