Storm Eunice komt eraan, met deze tips bescherm jij je tuin

De ene storm (Dudley) is nog maar net voorbij, of de volgende staat alweer klaar. Eunice gaat vandaag voor de nodige problemen zorgen, zo is de verwachting. Er worden windstoten van meer dan 100 kilometer per uur verwacht. Stormschade ligt dus op te loer. Wat kun je doen om dat te voorkomen? Nou, check bijvoorbeeld je bomen, zeggen deze vakmannen.

Matthijs van Essen van hoveniers- en boomverzorgingsbedrijf Van Essen
“Als je bomen in je tuin hebt, is een ding heel belangrijk: zorg ervoor dat je met regelmaat een VTA-controle laat uitvoeren. Dat kun je zien als een APK-keuring voor je bomen. Daarbij wordt duidelijk wat de status van je bomen is. En daarmee kan leed worden voorkomen. Verder kun je niet gek veel doen en is het vooral pech als je boom omwaait.”

“Wat ik verder kan adviseren: zorg ervoor dat alles wat los staat in je tuin, naar binnen wordt gehaald.”

Zet wat kan binnen
Michel Graven van het gelijknamige hoveniersbedrijf uit Aalten
“Zorg ervoor dat dingen in je tuin, die niet vast zitten, naar binnen worden gehaald. Denk bijvoorbeeld aan je tuinset of een zandbak voor de kinderen. Als de bovenkant van zo’n zandbak wind vangt, weet je nooit waar het tegen terecht komt. Ook containers zijn niet ongevaarlijk, ook daar moet je goed naar kijken. Zorg ervoor dat ze op een plek staat waar de wind niet kan komen, of zet ze even in een schuur.”

“Een schutting waait niet zomaar om. Er is meestal al wel wat aan de hand, mocht dat gebeuren. Bij de vorige grote storm, in januari 2018. zag ik dat ook terug. Toen bleken veel gesneuvelde schuttingen al rot te zijn. De enige tip die ik op dit vlak kan geven, is dat je moet zorgen dat je je schutting goed onderhoudt. Laat het niet versloffen.”

Gekkenhuis
Nog één vraag voor beide heren: is de storm van vrijdag niet heel goed voor de zaken?
Graven: “Ik zit al vol, joh. Kan geen extra werk aan. Alleen bestaande klanten, die met stormschade te maken krijgen, zal ik helpen.”
Van Essen: ‘Ik heb zaterdag vier extra mensen ingehuurd, omdat ik verwacht dat het gekkenhuis gaat worden. Voor zaterdag hebben we daarom de hele planning vrijgemaakt.”

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in