Drie nieuwe Hattemers ondertekenen Participatieverklaring

Vandaag, vrijdag 18 januari, ondertekenden drie personen de Participatieverklaring. Zij hebben een verblijfsvergunning  gekregen en wonen in Hattem. In de Participatieverklaring geven zij aan betrokken te zijn bij de Nederlandse samenleving.

Vluchtelingencontact
Wethouder Martijn Hospers was namens het college van B&W aanwezig bij de ondertekening: ÔÇśDeze mensen wonen sinds enige tijd in Hattem en ik hoop dat ze zich inmiddels al een beetje thuis voelen hier. In de aanloop naar de ondertekening van de Participatieverklaring zijn deze nieuwe Hattemers geholpen met de voorbereiding door Stichting Vluchtelingencontact Hattem. Ze kregen bijvoorbeeld uitleg over de normen en waarden in de Nederlandse samenleving en wat de Participatieverklaring precies inhoudt. Ik ben blij met deze ondersteuning vanuit Vluchtelingencontact: het is erg belangrijk werk om te zorgen dat mensen hun draai kunnen vinden en zich goed kunnen redden in Hattem.ÔÇÖ

Traject
Voor nieuwkomers die vanaf 1 oktober 2017 een verblijfsvergunning en huisvesting hebben, is de participatieverklaring een verplicht onderdeel van de inburgering. Dat betekent dat alle nieuwkomers als onderdeel van hun inburgeringsexamen eerst het traject rond de participatieverklaring moeten doorlopen bij de gemeente. Het participatieverklaringstraject bestaat uit een inleiding in de Nederlandse kernwaarden en de ondertekening van de participatieverklaring.

Verklaring
Gemeenten laten nieuwkomers op deze manier kennismaken met de rechten en plichten en de fundamentele waarden van de Nederlandse samenleving. Dit wordt afgesloten met het ondertekenen van een verklaring waarmee de nieuwkomer verklaart van de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving kennis te hebben genomen en deze te respecteren.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in