De IJssel en jouw verhaal

Wat houdt mensen langs de IJssel bezig? Het nieuwe online platform OnzeIJssel.nl brengt verhalen samen van mensen over de rivier. Of het om nieuwe natuur gaat, het schoonhouden van de oevers, sportvisserij, boeren of het beschermen van waardevol erfgoed; langs de IJssel bruist het van mensen die zich inzetten voor het landschap en de rivier. OnzeIJssel.nl is een verzamelplek van inspirerende verhalen en initiatieven die dit zichtbaar maken. Iedereen met een initiatief, kan zichzelf aanmelden en laten zien op Onze IJssel. Onze IJssel brengt verhalen samen van mensen over de rivier.

Verbinden
Verschillende overheden hebben Onze IJssel in het leven geroepen om mensen en initiatieven in de IJsselvallei met elkaar te verbinden. De Overijsselse gedeputeerde Martijn Dadema is blij dat inwoners van de IJsselvallei aan het woord komen over wat hen bezighoudt. “Het is fantastisch te zien hoe de IJssel mensen met elkaar verbindt. Kijk bijvoorbeeld naar de afzaktocht waarbij sloeproeiers aandacht hebben gevraagd voor een schone IJssel. Ik ben erg nieuwsgierig naar andere initiatieven en activiteiten rond de rivier. Met onzeijssel.nl bieden we ze graag een podium.”

Boeren
De Kamper wethouder Erik Faber – voorzitter van de taakgroep IJssel van de Nederlandse Vereniging van Riviergemeenten – onderstreept ook graag de waarde van het online platform Onze IJssel. “Er zijn veel verschillende belangen in en langs de IJssel. De rivier moet bevaarbaar blijven voor scheepvaart, moet veilig en schoon zijn, de meeste oevers zijn Natura 2000-gebied waar natuur gewenst is. Boeren en andere ondernemers verdienen hun boterham met de IJssel. Met Onze IJssel proberen we met onze inwoners meer begrip te krijgen voor al die verschillende belangen en spanningsvelden die spelen rond de IJssel. Dan snappen mensen beter de keuzes die gemaakt worden.”

Water raakt iedereen
Antoinet Looman, bestuurder van Waterschap Rijn en IJssel zegt over Onze IJssel: “Het waterschap is dagelijks bezig met het water in de rivieren en beken: is het teveel, te weinig, is het schoon en gezond genoeg? En hoe sterk zijn de dijken? Maar water raakt ons allemaal. Het verbindt het landschap en mensen. Op dit platform komt het allemaal bij elkaar: verhalen, kennis, beleving en inspiratie. Voor en door de mensen die er wonen, werken en recreëren. Laat ons weten: wat is jouw verhaal?”

Winactie: Geen dag zonder de IJssel 
Onze IJssel laat graag zien wat er leeft bij inwoners van de IJsselvallei. Daarom een oproep om een foto in te sturen hoe mensen leven met de rivier, door te varen, roeien, fietsen, wandelen of wat dan ook. Dat kan door de foto’s te delen op social media met de hashtag #onzeijssel of door te mailen naar info@onzeijssel.nl. De mooiste foto’s worden gepubliceerd op Onze IJssel. Onder de inzendingen verloten we begin december 2023 drie exemplaren van het boek ‘Geen dag zonder de IJssel’.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in