Terrassenbeleid: college geen ‘gekke Henkie’

Zomercarnaval op het terras van De Kruusing

Afgelopen maandag 16 september besprak de Commissie Ruimte en Duurzaamheid het voorstel voor een nieuw terrassenbeleid. Hoewel de gemeenteraad geen beslissingsbevoegdheid heeft over dit beleid, leverde het de nodige kritiek op vanuit de commissie. Burgemeester Marleen Sanderse gaf aan dat het college de opmerkingen meeneemt in de verdere uitwerking.

Drie punten van kritiek
De commissie had met name aandacht voor het verbod op de hoogte van wind/zichtschermen, de toekenning van terrasruimte op de Markt en de situatie in de Kruisstraat waar sommige terrassen zullen moeten krimpen. Ook kwamen er vragen naar de relatie van de evaluatie van de binnenstad en dit terrassenbeleid.

Anderhalve meter niet te hoog of laag
In reactie op de gestelde vragen en gemaakte opmerkingen reageerde burgemeester Sanderse. Zij gaf aan dat de zijschermen niet flexibel worden. ‘Dat zou meteen een handhavingsprobleem opleveren, omdat er dan gewerkt moet worden aan de hand van buienradars en windmeters.’ De horecaondernemer die inmiddels hogere heeft besteld heeft pech aldus Sanderse: ‘Dat is de verantwoordelijkheid van de ondernemer. Laat dat ook even helder zijn.’ De voorgeschreven hoogte van 1,5 meter is een logische keuze: ‘Het is hoog genoeg om onder zitten en laag genoeg om staand overheen kijken.’

Rijloper vrijhouden
Enkele terrassen aan de Kruisstraat zijn in de afgelopen jaren uitgedijd tot over de rijloper. Zo moet ook volgens het bestaande beleid het terras van De Pyramide worden teruggebracht tot de rijloper en ook voor De Kruusing heeft dit gevolgen. Sanderse: ‘In de tijd van Corona wat ruimhartiger mee omgegaan en na afloop is daar niet op gehandhaafd. Maar het is belangrijk dat de hulpdiensten er door kunnen zonder eventuele voetgangers in gevaar te brengen.’ De Pyramide zal haar terras dus moeten inkrimpen. Klaas van Dieren (HattemCentraal) merkte enigszins buiten de orde nog op dat het opruimen van de betonnen plantenbak in de Kruisstraat -‘Huisje gebouwd, zie je de fout’- misschien ook de nodige ruimte kan bieden.

Middenterras voor Markthoreca
Ondernemers met toegang en zicht op de Markt hebben recht op terrasruimte in het midden van de Markt. Ook over dit punt was de commissie kritisch. Burgemeester Sanderse: ‘Goed zicht op de Markt is belangrijk, daarom alleen terrasruimte voor de ondernemers die de geval aan de Markt hebben. Wanneer alle panden rond de Markt terrasruimte zouden krijgen, ontstaat er versnippering. Nu is er een basis waarin ondernemers hun business kunnen runnen en het stadsbeeld blijft rustig.’

College geen ‘Gekke Henkie’
Okyay Örgüt (VVD) hield de burgemeester voor dat de commissie als geheel op de punten Windschermen en Kruisstraat een van de voorstellen afwijkend standpunt heeft.
Voor de burgemeester aanleiding om op te merken dat, waarbij ze gebruik maakte van het idioom van haar zoon, het college geen ‘gekke Henkie’ is. Waarmee ze bedoelde dat de opmerkingen uit commissie en raad wel worden meegenomen in de beraadslagingen in het college.’

Vervolg in raadsvergadering
In de gemeenteraadsvergadering van maandag 14 oktober komt het terrassenbeleid opnieuw aan de orde. Dan wordt ook duidelijk in hoeverre de opmerkingen vanuit de commissie en straks de raad leiden tot wijzigingen in de voorstellen.

HattemNieuws – van de redactie
Ontvang nieuws uit Hattem (politiek, sport, kunst en cultuur, samenleving en human-interest) voortaan in uw mailbox!

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in