Galerie Lindeman in Achterstraat 42, een ‘museum’ op zich

Op Prinsjesdag een galerie openen met onder andere een beeldbepalend schilderij van mensen in klederdracht doet vermoeden dat er opzet in het spel is. Immers, langs de route in Den Haag staan traditiegetrouw kinderen uit Staphorst voluit in klederdracht. Het is toeval. John van der Linden, mede-eigenaar van de galerie en tevens conservator kunst van het Voerman Stadsmuseum Hattem, heeft veel kunst uit zijn galerie-aan-huis in Heerde gehaald om voor een half jaar in Hattem Galerie Lindeman in te richten.

Tussen de verschillende stijlen hangt ook werk van oud-Hattemer Thijs Buit, geboren in 1934. Kenmerkend Thijs Buit is dat hij, zoals hij het zelf uitdrukt, ‘probeert zichtbaar te maken wat hem innerlijk beweegt’. Dat resulteert vooral in landschappen, waarbij hij een voorliefde aan de dag legt voor Zuid-Europese sferen.

Thijs Buit

Het schilderij van de Staphorsters is trouwens werk van Stien Eelsingh.

Over Galerie Lindeman
De initiatiefnemers van Galerie Lindeman zijn Jan Hulleman en John van der Linden. Mei 2018 hebben zij hun krachten gebundeld en hun verzamelingen samengevoegd.
Galerie Lindeman beschikt over een ruime collectie variërend van werken uit de 19e eeuw tot werken van recente datum. Het zijn werken die de Veluwe en haar stadjes zoals Elburg en Hattem als onderwerp hebben, o.a. van Arthur Briët, Cornelis Koppenol, Jan van Vuuren en (een lief klein werkje van) Jan Voerman jr.  Daarnaast hangen er schilderijen van nationale en internationale schilders.

Pop-up
De galerie is vooralsnog voor een half jaar gevestigd in Achterstraat 42. Het pand is in eigendom van het Voerman Stadsmuseum Hattem. In deze periode denkt het museum na over de bestemming van het pand.
Op 21 september is in het pand Filmhuis Hattem te gast. Lees verder…

Openingstijden
De pop-galerie is open op dinsdag tot en met zaterdag van 10.00-17.00 uur en is ook op afspraak te bezoeken. Aanmelden kan via de website van galerie Lindeman.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in