Van 18 t/m 27 september is de Boekenweek voor jongeren. Uit onderzoek blijkt dat jongeren niet altijd leuke boeken kunnen vinden en dat ze graag leesadvies willen krijgen van onder andere bibliotheekmedewerkers.
Daarom kunnen jongeren tijdens de Boekenweek voor jongeren bij de Bibliotheek Noord-Veluwe een afspraak maken voor een speeddate met boeken! Bij een speeddate vertel je kort iets over jezelf, waarna de bibliotheekmedewerker tips geeft over boeken die bij jou passen. Meld je aan via www.bibliotheeknoord-veluwe.nl -activiteiten/speeddate en laat je verrassen.
Laat je omverblazen door een boek
Monique geeft hieronder wat voorbeelden van mooie boeken voor jongeren. Het zijn allemaal boeken die te vinden zijn in de bibliotheek Noord-Veluwe. “Het is een klein deel van de boeken voor jongeren. Heb je niets kunnen vinden wat je aanspreekt in dit rijtje? Loop gerust eens binnen en vraag mij of een collega om hulp. We vinden het leuk om samen op zoek te gaan naar dat ene boek dat ook jou omver blaast, meezuigt, waarmee je niet meer kunt stoppen. Dat boek bestaat namelijk, ook voor jou!”
Bekijk de speeddate met boeken-tips van collega Monique:
Vanaf ongeveer 12 jaar:
- Rob Ruggenberg (bv. ‘Offerkind’): geweldige, historische verhalen. Zeer realistisch, dus niet geschikt voor watjes.
- Susin Nielsen (‘Wij zijn allemaal moleculen’ of ‘Adres onbekend’): over kinderen die net even anders zijn dan gemiddeld. Maar zeg nou zelf: als iedereen hetzelfde zou zijn, zou het toch een saaie boel worden?
- Erin Hunter: voor de liefhebbers van dieren en een tikje fantasy.
- Buddy Tegenbosch (‘Match’): voor alle profvoetballers van de toekomst. En voor alle niet-voetballers.
- Brian Selznick (‘De wonderlingen’): een dikke pil, maar de helft bestaat uit prachtige tekeningen die een deel van het verhaal vertellen. Een kunstwerk!
- Kimberly Brubaker Bradley (‘De oorlog die mijn leven redde’ en ‘De oorlog die ik eindelijk won’): oorlogsverhalen, maar dan anders.
- Margje Woodrow (bv. ‘Snitch’ of ‘Buitenspel’): deze auteur geeft de leerlingen bij wie ze op klassenbezoek komt veel inspraak bij het schrijven. Dus eigenlijk bedenken jullie het verhaal!
Vanaf ongeveer 15 jaar:
- Mel Wallis de Vries (bv. ‘Wild’ of ‘Pijn’): lekker spannend!
- Angie Thomas (‘Niet te stoppen’ en ‘The hate u give’): realistische verhalen, die je blik verruimen. Passen prima in de Black Lives Matter thematiek.
- Sarah Crossan (‘Een’, ‘Toffee’ of ‘Nieuwe maan’): zo prachtig…
- Danielle Bakhuis (bv. ‘Clownsnacht’ of ‘De eliminatie’): lekker griezelen…
- Jason Reynolds (‘67 seconden’ of ‘Echte Amerikaanse jongens’): stoere, realistische verhalen. Topboeken voor jongens die niet van lezen houden.
- Barry Jonsberg (‘Een lied dat alleen ik kan horen’): een dikke wauw!
- John Boyne (bv. ‘Mijn broer heet Jessica’): deze man kan schrijven. En hoe!
- Kim Liggett (‘Het schaduwjaar’): een combi van Amish en de ‘Hungergames’. Bijzonder!
- Hinke Abbema (‘Door jou ben ik mij’): over verliefdheid. Elke puber zou dit boek gelezen moeten hebben.
- Slash-serie: verhalen van echte jongens en meiden. Jongeren met een bijzonder verhaal worden gekoppeld aan een bekende schrijver, die hun verhaal zo tof mogelijk opschrijft zodat iedereen het kan lezen.