Hoe belang van een regelmatig onderhoud aan de auto

Heb je een auto, dan besef je je waarschijnlijk maar nauwelijks hoe afhankelijk je ervan bent. Je gebruikt hem om naar je werk te rijden, vrienden te bezoeken, de boodschappen te doen en nog veel meer. Hierdoor vergeet je haast dat je auto ook onderhoud nodig heeft, doe je dat niet regelmatig dan kun je nog wel eens voor vervelende verrassingen komen te staan. Ontdek hier wat het belang is van regelmatig onderhoud en wat je zeker niet mag overslaan.

Waarom preventief onderhoud noodzakelijk is 
Er zijn een aantal redenen waarom preventief onderhoud belangrijk is. Allereerst wil je natuurlijk veilig op pad, als je auto tijdens het rijden stuk gaat kan dat ernstige gevolgen hebben voor de verkeersveiligheid. Vervang tijdig de remblokken om te voorkomen dat je remmen het plotseling niet meer doen, maar denk ook aan het op tijd vervangen van banden en bijvullen van olie en andere vloeistoffen.

Het is belangrijk om je auto in goede staat te houden voor de veiligheid, maar ook omdat je de auto simpelweg dagelijks nodig hebt. Het is heel onaangenaam als je ’s ochtends haastig naar je werk wil, maar je auto start niet. Bovendien kan regelmatig onderhoud voorkomen dat je hoge kosten moet maken vanwege een onderdeel dat onherstelbaar beschadigd is.

Hoe vaak is controle noodzakelijk 
Sommige autorijders denken dat de verplichte APK voldoende is om de auto in goede staat te houden. Tijdens deze keuring wordt de auto inderdaad op een aantal belangrijke punten gecontroleerd. Zo wordt er gekeken of de remmen, schokdempers, banden, carrosserie, stuurkolom, wielbasis en de verlichting in orde zijn. Daarnaast wordt gekeken of de uitlaatgassen aan de milieueisen voldoen en of alle papieren en andere gegevens in orde zijn.

Wordt de auto goedgekeurd dan mag je, afhankelijk van de leeftijd van je auto, weer minimaal een jaar de weg op. Dat je auto de keuring heeft doorstaan betekent echter niet dat je niet goed moet opletten. Zeker als je heel veel, of juist heel weinig rijdt, is extra preventief onderhoud verstandig.

Neem je de APK als basis dan is het aan te raden om daarnaast alsnog regelmatig een aantal dingen te controleren. Hier een overzicht.
. Controleer het oliepeil maandelijks.
. Controleer de bandenspanning maandelijks.
. Vul ruitensproeiervloeistof minimaal bij elke onderhoudsbeurt bij. Gebruik je de ruitenwisservloeistof regelmatig, vul het dan vaker bij.
. Vul de koelvloeistof elke maand bij.
. Controleer de autoverlichting maandelijks.
Daarnaast is het van belang om bedacht te zijn op vreemde geluiden zoals ratelen, tikken of bonken. Kijk ook af en toe onder de auto om te controleren of er geen lekkages zijn van bijvoorbeeld koelvloeistof of olie.

De gevolgen van slecht onderhoud
We willen je niet bang maken, maar de gevolgen van gebrekkig onderhoud kunnen catastrofaal zijn. Zoiets simpels als vergeten om olie bij te vullen of te verversen kan er op den duur voor zorgen dat je motor volledig stopt met werken. Als dat eenmaal gebeurt lopen de kosten in de duizenden euro┬┤s. Ditzelfde geldt voor een gebrek aan koelvloeistof en remvloeistof.

Automotor
Zoals eerder gezegd kan een gebrek aan motorolie flinke gevolgen hebben voor de werking van de motor. Vieze olie kan er in ernstige gevallen voor zorgen dat de motor stuk gaat, maar het tijdig vervangen van de olie heeft nog veel meer voordelen. Schone olie zorgt er bijvoorbeeld voor dat je de brandstof in de motor beter verbrand wordt. Dit betekent dat je minder brandstof verbruikt en betere rijprestaties hebt. Daarnaast voorkom je ook onnodige uitstoot.

Om de automotor in goede staat te houden is het ook van belang dat het luchtfilter op tijd wordt vervangen. Het luchtfilter is belangrijk omdat de luchttoevoer bepaald hoe goed de verbranding van de brandstof is. Alleen als de verhouding tussen de toevoer van brandstof en lucht ideaal is zal een goede verbranding plaatsvinden. Door een goede verbranding heb je optimale prestaties en zo min mogelijk schadelijke uitstoot.

Je kunt overigens eenvoudig zelf controleren of het luchtfilter aan vervanging toe is. Maak hiervoor de behuizing open en controleer of er verontreiniging zichtbaar is. Bij gemiddeld rijgedrag is het aan te raden om het luchtfilter na 15.000 km te controleren, maar meestal hoeft hij pas na 20.000 km te worden vervangen. Rijd je vaak over stoffige wegen dan zal het filter eerder aan vervanging toe zijn.

Remschijven
Het zal je niet verbazen dat ook de remschijven van de auto een essentieel onderdeel zijn om veilig de weg op te kunnen. Als je remschijven versleten zijn dan merk je dat gelukkig meestal op tijd. Sommige auto┬┤s geven het zelf aan als ze versleten zijn, maar je kunt het ook merken doordat je vreemde trillingen voelt tijdens het remmen.

Let op de signalen
Je hebt ondertussen waarschijnlijk wel door dat het verstandig is om preventief onderhoud te plegen aan je auto. Dat betekent overigens niet dat je elke week de hele auto uit elkaar hoeft te halen. Let goed op de signalen van de auto en blijf niet doorrijden met vreemde geluidjes of lekkages. Hoe eerder je erbij bent des te makkelijker is het probleem verholpen. Hierdoor hoeft je auto niet naar de autosloop, bespaar je tijd, geld en frustratie.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in