Een fietshelm dragen, is dat echt nodig?

In landen om ons heen zoals Duitsland is het normaal of zelfs een verplichting om een fietshelm te dragen. In Nederland is dat alleen het geval op snelle e-bikes, de zogenaamde speed-pedelec. Maar het valt wel op dat de helm steeds meer wordt gedragen op de fiets, met name onder ouderen is de fietshelm steeds populairder aan het worden. En dat is niet zomaar, want steeds meer mensen zien de voordelen bij het dragen van een helm op de fiets of e-bike.

De voordelen van een helm dragen op de fiets
De belangrijkste reden dat mensen een fietshelm dragen, is dat deze bescherming biedt bij een ongeval of valpartij. Wist je bijvoorbeeld dat als je een helm draagt, de kans op hoofdletsel tijdens een valpartij met wel 70% verkleint? Dat is al genoeg reden om een helm te kopen toch? Maar het heeft nog meer voordelen, want een helm houdt bijvoorbeeld ook UV straling tegen en houd je hoofd koel tijdens zonnige dagen. Tegenwoordig is de fietshelm zelfs een style item geworden en zijn het al lang niet meer die lelijke pothelmen die we kennen uit het verleden.

Waar moet je op letten bij het kopen van een fietshelm?
Het is belangrijk om te weten dat de beste fietshelmen zijn voorzien van een keurmerk. Voor de Nederlandse wegen is dat het volgende keurmerk; EN 1078. Voor de speed pedelec is deze wel anders, namelijk; NTA 8776. Kun je deze niet vinden in de helm? Kijk dan snel even verder.

Uiteraard is de maat van de helm ook zeer belangrijk. Als deze niet goed aansluit op jouw hoofd, dan biedt deze niet de juiste bescherming bij een valpartij of ongeluk. Bij twijfel, vraag hierbij hulp van een specialist.

Tegenwoordig zijn er ook zogeheten MIPS fietshelmen te verkrijgen. MIPS staat voor Multi-directional Impact Protection System. Deze technologie kan het risico op ernstig hoofdletsel zelfs nog meer verminderen. Dit is dan ook een helm die we iedereen aan kunnen raden.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in