E-bikes en de actieradius

De elektrische fiets is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld. De e-bike heeft de ‘gewone’ stadsfiets zelfs ingehaald als meest verkochte soort fiets in Nederland. Om te kunnen fietsen met ondersteuning moet de accu voorzien zijn van stroom, dat snappen we allemaal wel waarschijnlijk. Maar iets waar velen niet aan denken en bij stilstaan is de inhoud van de accu en de actieradius. Ook al heb je hier onderzoek naar gedaan, is er nog steeds een kans dat de actieradius in de praktijk niet voldoet aan wat de fietsfabrikant je heeft beloofd op de website of in het gebruikersboekje. Daarom willen we even stilstaan bij wat er invloed heeft op de actieradius van een elektrische fiets en geven we je een paar handige tips.

Soorten accu’s en inhoud
Accu’s zijn er voor de e-bike in vele soorten en maten te verkrijgen. Bij het aanschaffen van een nieuwe fiets heb je dan ook vaak de keuze in een drietal of zelfs meer accu’s. Hierbij kies je de accu die past bij de kilometers die je gaat maken op de fiets. Door het regelmatig gebruik is het goed om te weten dat de accucellen ook slijten na verloop van tijd. Houd hier rekening mee en koop liever een batterij met iets meer inhoud, zodat je over een paar jaar nog steeds genoeg actieradius hebt met de batterij.

Weersinvloeden
Koude winterdagen kunen veel impact hebben op de actieradius van jouw e-bike. Batterijen houden namelijk echt niet van koude temperaturen en presteren eigenlijk het beste boven de 15 graden Celsius. Wanneer de temperatuur richting de 0 graden gaat, kan de actieradius tot wel 20% afnemen. Daardoor moet je dus in de wintertijd je accu wat vaker opladen.

De bandenspanning
Wat ook veel invloed heeft op de actieradius is de bandenspanning. Bij te zachte banden moet de motor harder werken en verbruikt de accu meer stroom dan nodig. Hierdoor is de accu een stuk sneller leeg en moet de accu onnodig vaker worden opgeladen. Het is belangrijk om minimaal eens per maand de bandenspanning te controleren en zo nodig even wat lucht bij te pompen in de fietsbanden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in