Hattems aandeel in CeleRacing op Shell Eco-Marathon

Eind mei heeft team CeleRacing, het middelbare scholieren team van het Gymnasium Celeanum te Zwolle, deelgenomen aan de Shell Eco-Marathon in Nogaro, Zuid-Frankrijk. Deze vond plaats van 20 tot en met 25 mei. Bij deze wereldwijde competitie, waarbij doorgaans alleen technische universiteiten en hogescholen aan deelnemen, doen teams mee met hun zelfgebouwde duurzame auto, met als doel zo zuinig mogelijk te rijden.  In het team dat deze auto mogelijk maakt zitten ook de Hattemse meiden: Maura Hagedoorn, Kato Hagedoorn en Annika Werkman.

Bijzonder dat een middelbare school meedoet
De afgelopen vier jaar hebben de leerlingen van CeleRacing met veel plezier elke vrijdagmiddag aan dit project in het economielokaal van het Gymnasium Celeanum gewerkt. Dit is een bijzonder project, omdat er erg weinig andere middelbare scholen zijn die meedoen aan de Shell Eco-Marathon. In het team werken leerlingen uit de derde tot en met de zesde klas mee aan de auto.

Hattems aandeel
In dit team zitten ook de Hattemse meiden: Maura Hagedoorn, Kato Hagedoorn en Annika Werkman. De leerlingen leren in dit team veel technische vaardigheden, van het ontwerpen van de auto in een 3D-programma tot het zelf bouwen van die ontworpen auto. Daarnaast leren ze ook evenementen te organiseren, de financiën bij te houden en sponsoren te regelen. De leerlingen doen dit zonder vast budget. Daardoor leren ze om zelf contact te zoeken met bedrijven voor materiële en financiële bijdragen. Ze worden uitgedaagd zelf het initiatief te nemen en uit onze comfortzone te stappen. Dit gaat altijd samen met erg veel gezelligheid.

Eindelijk
Eind mei was het dan eindelijk zover: het team vertrok naar Nogaro om daar mee te doen aan de Shell Eco-Marathon! Het was voor hen een leerzaam en gezellig avontuur. Vrijdag 19 mei vertrokken ze met drie busjes vanaf school naar onze camping bij Nogaro, waar ze ’s avonds aankwamen. Nadat het team zich de volgende dag had aangemeld, konden de leerlingen de paddock inrichten en zich klaarmaken voor de Technische Inspectie. In de categorie van team CeleRacing deden vijfentwintig andere teams mee, waarvan CeleRacing het enige middelbare schoolteam was. In totaal deden er meer dan honderd teams mee.
Zondag ging de Technische Inspectie open. Bij de Technische Inspectie wordt gecontroleerd of de auto voldoet aan alle eisen. Er moeten dan allerlei testen gedaan worden, zoals een hellingproef, de auto wegen, de drivers inspecteren en allerlei formulieren checken. Bij CeleRacing verliep het zeer voorspoedig en het team kwam als vierde van de zesentwintig door de Technische Inspectie! Dat was voor de leerlingen al een hele gave prestatie. Een aantal teams van universiteiten zijn er niet eens door heen gekomen. De volgende dag mochten we de baan op om oefenrondes te rijden. Zo kon de driver de baan testen en konden een paar andere leerlingen kijken wat de beste rijstrategie was om zo zuinig mogelijk te rijden. Omdat ze zo vroeg door de Technische Inspectie waren, konden de leerlingen veel oefenen. Dat was erg fijn, want zo konden ze de auto optimaal afstellen.
Na de officiële opening begon de competitie op dinsdag. Elk team had vier pogingen om een zo zuinig mogelijke score neer te zetten. Voor een poging moesten de teams tien rondes rijden van in totaal 15.709 meter in 38 minuten. Bij elke poging verbeterde CeleRacing haar score. Tijdens de vierde en laatste officiële poging wist het team een indrukwekkende score van 206,1 km/kWh te behalen. Dit was een verbetering ten opzichte van vorig jaar. Hier waren ze ontzettend blij mee. Met deze score hebben ze een negentiende plaats in hun categorie weten te behalen.

Fantastische ervaring
De leerlingen hebben een ontzettend leerzame en gezellige week gehad met elkaar. Zo hebben ze nieuwe ervaringen opgedaan, nieuwe mensen ontmoet, nieuwe vaardigheden geleerd en bovenal geweldige herinneringen met elkaar gemaakt. De leerlingen zijn trots op wat ze dit jaar hebben neergezet met dit team en deze auto. Het komende jaar gaan ze echter niet stilzitten. Het team is van plan een nieuwe auto te ontwerpen. Deze nieuwe auto zal lichter, aerodynamischer, efficiënter en duurzamer zijn. Daarmee wil CeleRacing volgend jaar een nog betere score neerzetten op de Shell Eco-Marathon.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in