Buitenlucht verlaagd je cortisol niveau en verbetert je geheugen

Dat regelmatig in de buitenlucht zijn, gezond voor je is, weten we allemaal. Maar weet je ook dat het meer dan gewoon gezond is. Niet alleen omdat het stress verlaagd en je meer vitamine D aanmaakt…

Even naar buiten is meer dan een frisse neus halen. Niet voor niets is ‘het ommetje’ zo populair. Twintig minuten buitenlucht activeert je hersenen. Je wandeling of je fietstochtje leveren dus meer op dan alleen van A naar B gaan. Voor jou op een rijtje wat voor voordelen het heeft. En als je dan gaat, neem de (klein)kinderen ook gelijk mee. Want voor kinderen is buitenlucht ook heel belangrijk.

Minder prikkels
Ga je naar buiten, dan zorgt de buitenlucht dat ons brein relatief minder prikkels krijgt. Hierdoor komt er de bekende ‘rust’ in je hoofd. Die rust is niet alleen goed omdat het je stress verlaagd maar het bevorderd ook het korte termijn geheugen. Heb je een (werk)dag waarbij er niets meer uit je handen komt dan heb je last van mentale vermoeidheid. Buitenlucht is hier de oplossing voor.

Daarbij verlaagt de buitenlucht ook je hartslag en het cortisol niveau en cortisol is het hormoon dat staat voor spanning. Door verlaging van beide, wordt stress en spanning dus vanzelf minder. Tussendoor je rugzak pakken en even naar buiten gaan, is dus ook goed voor je op werkdagen. Wil je de tijd die je binnen moet zitten toch wat stress verlagend maken? Hang dan een foto van de natuurlijk in je werkkamer. Dat helpt ook al een beetje.

Buitenlucht en baby’s
Ook voor baby’s en peuters is de buitenlucht heel goed. En een groot voordeel is dat ze er heerlijk rozig van worden en goed van gaan slapen. Daarnaast is er buiten ook veel te zien waardoor je kindje extra uitgedaagd wordt en onbewust veel leert. Redenen genoeg om een luiertas in te pakken er op uit te gaan. En kom je terug, dan heb je waarschijnlijk een hele middag voor je werk, dat goede gesprek met je vriendin of je moeder want de kans dat je kindje de rest van de middag slaapt, is groot. En wist je dat jij zelf en je kindje door de aanmaak van vitamine D als je buiten bent, minder vaak ziek zult zijn? Mooi meegenomen toch?!

Samen er op uit
Ook dat is een goed plan. Neem op een vrije middag wat lekkers en wat drinken mee en genieten maar. Of je nu gaat wandelen of fietsen, door het bos gaat, het park of naar het strand. Naar buiten is altijd een groot avontuur voor kinderen. En onderweg leren ze spelenderwijs ook nog eens van alles. Laat ze kennis maken met de vogels en dieren die ze tegenkomen, doe samen de geluiden na of vertel over de bomen en planten. Geen zin om te vertellen, ook met kijken leert en ziet je kind van alles. Blaadjes die aan bomen bewegen, bloemen waar bijen of vlinders op af komen. En zelfs het natte spinnenweb of de kleine kruipende beestjes, zijn één groot avontuur in de ogen van kinderen.

Regent het? Geen nood. Voor de meeste kinderen is dat nog leuker. Regenlaarsjes en een regenjasje aan en je fijne Rains rugzak  mee en lekker naar buiten.

Betere motoriek
Nog een groot voordeel van buiten zijn is dat je kind zich beter kan ontwikkelen en jij beter in vorm blijft. De buitenlucht zorgt voor meer bewegingsvrijheid en dat zorgt er voor dat kinderen bijvoorbeeld meer kunnen rondrennen, klimmen, springen en fietsen. Maar ook voor jou zelf is het goed om wat meer op ongelijke grond te wandelen of te fietsen. Want dat alles stimuleert de motoriek. Daarnaast is het een goede oefening voor een betere coördinatie, je evenwicht bewaren en voor je reactie- en uithoudingsvermogen.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in