18 april Bevrijdingsdag Hattem

‘Op 16 april 1945 waren de eerste Canadian Scottish (CSR) in Hattem. Burgers vertelden hen dat de vijandelijke posities zeer zwak waren bezet. De CSR zonden een peloton uit onder lt. Martin G. van Santvoord, met twee politiemannen en vier verzetslieden, die in een boot naar het stadje gingen. (Vanuit de richting Zwolle). Zodra vijandelijk vuur werd ontvangen, ging de patrouille terug. De volgende dag 17 april stak Sgt. John E. Dodd, slechts vergezeld van twee CanScots, Pte William T. Brown en een onbekende 3e Pte de IJssel over. In Hattem stelde hij vast dat de Duitsers inmiddels waren verdwenen. ‘
uit: ‘Canadezen in actie’, uitg. 1995 Blz 181
Daarom viert Hattem zijn Bevrijdingsdag jaarlijks op 18 april. In aanloop naar de bevrijding van Hattem brachten leden van het 4/5 mei comité Hattem een bezoek aan de Hattemse basisscholen. Leerlingen ontvingen het boekje Bevrijding van Hattem.

NB lt. Martin G. van Santvoord sneuvelt enkele dagen later op 22 april in Wagenborgen bij Delfzijl en hij is daarna begraven op de Canadese begraafplaats in Holten.

Ik heb ze gezien!
Van een ooggetuige: ‘Ik denk dat ze bij het Grote Veer zijn overgestoken, want zij kwamen lopend langs de dijk uit de richting Zwolle en mijn ouders en ik hebben ze waarschijnlijk als eerste Hattemers gezien. Helaas sprak geen van ons toen engels (ik was 8 jaar).
Wij woonden aan de dijk in het witte keuterboerderijtje (nu Boertjesland 1) onderaan bij de rotonde en daar liep onderlangs een zandweg tot aan de Hendrikjesweg. Ze kwamen dus vlak langs ons huis.’

Laten we vlaggen
Het is 79 jaar geleden dat Hattem bevrijd werd. Om deze belangrijke gebeurtenis te herdenken en te vieren, laten we de vlaggen wapperen door de hele stad. Heb jij een vlag? Doe dan mee en hijs hem in de top, aldus de gemeente vandaag in haar informatierubriek in de Hattemer.

Programma 18 april
Groep 8 van de Jan Jaspersschool wordt ontvangen door burgemeester Marleen Sanderse en het 4 en 5 mei comité Hattem.
Het programma in het stadhuis begint om 08.45 uur. Rond 10.00 uur vertrekt de groep lopend vanuit het stadhuis naar de voormalige synagoge in de Achterstraat. Rond 10.45 uur is de herdenking op de Algemene begraafplaats aan de Kerkhofdijk. De tijden zijn een inschatting.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in