Koopzondagen in Hattem?

HATTEM – Zijn de geesten rijp voor een zondagse winkelopenstelling in Hattem? Een aantal politieke partijen probeert daar duidelijkheid over te krijgen in de komende commissievergadering. Ook de Hattemer winkeliers, verenigd in de HAVO, willen duidelijkheid.

Open bij tweederde meerderheid
Winkels dicht, horeca en musea open, dat is tot op de dag van vandaag het zondagse beeld in Hattem. Maar in het jongste collegeakkoord – waar ChristenUnie, PvdA/GroenLinks en D66 voor tekenen – is ook een zondagse winkelopenstelling bespreekbaar gemaakt. Daar zou tweederde van de winkeliers aan moeten willen meewerken. Pas dan is er voldoende draagvlak voor zondagsopenstelling, aldus het college.

HAVO vraagt duidelijkheid
Om wat beweging in de zaak te krijgen, vragen de lokale oppositiepartijen in een ‘oplegnotitie’ naar de kijk van de coalitiepartijen op een eventuele zondagsopenstelling. Zij laten zich daarbij inspireren door een brief die de HAVO in september 2022 aan de gemeenteraad stuurde. De Hattemse winkeliers vragen daarin duidelijkheid over wie het college bedoelt als het over de winkeliers gaat, alleen de zaken in de binnenstad of alle zaken binnen de gemeente Hattem?

Vrije keuze van de ondernemer
De HAVO heeft kritiek op de tweederde meerderheid van de winkeliers als teken van voldoende draagvlak. De ondernemersvereniging vindt dat open op zondag een vrije keuze zou moeten zijn van de ondernemer zelf. De HAVO stelt ook voor om met zes zondagen per jaar een begin te maken met de verruiming van de openingstijden.

Maandag verder
In de commissievergadering van maandag 20 februari komen de vragen van de HAVO, die zijn overgenomen door de oppositiepartijen aan de orde. Wellicht ontstaat er dan meer duidelijkheid over de toekomst van het zondagse straatbeeld in en buiten het centrum van Hattem.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in