Lessons and Carols met de Andreascantorij

Op vrijdag 23 december 2022 voert de Andreascantorij het traditionele Festival of Lessons and Carols uit.  De gratis toegankelijke viering begint om 20:30 uur en vindt plaats in de Grote oftewel Andreaskerk in Hattem. De Cantorij hoopt bij de afsluiting van haar 45-jarig jubileum op een volle kerk

Met publiek
Het was al bijna traditie dat ook in de Andreaskerk te Hattem een dergelijk Festival door de Andreascantorij werd gehouden. Helaas heeft Corona dat ritme in de afgelopen twee jaren onderbroken. De zangers van de Cantorij zijn daarom blij dat er eindelijk weer een volwaardig Festival kan worden uitgevoerd. Zij zullen naast veel bekende carols o.a. het Noorse ‘Det hev ei rose sprunge’ van Ola Gjeillo en het ‘O magnum mysterium’ van Lauridsen ten gehore brengen. Bij enkele bekende nummers worden de aanwezigen uitgenodigd om mee te zingen.

Muziek en teksten
De muziek wordt afgewisseld met een aantal lezingen uit de bijbel die het verhaal vertellen van de geboorte van Jezus. Deze worden verzorgd door Wim Hortensius, Almatine Leene en Gerard Libert. Muzikale medewerking verlenen Harm Jansen (orgel) en Thoby Liefers (trompet). Het geheel staat onder leiding van de vaste dirigent van de cantorij, Herman Weelink.

Anderhalve eeuw traditie
Het Festival of Lessons & Carols kent zijn oorsprong in Engeland. De geschiedenis ervan gaat terug tot  1878 toen het voor het eerst in Truro werd uitgevoerd. Het vermaarde King’s College Choir, die het sinds 1918 jaarlijks in Cambridge laat horen, maakte het festival breder bekend. In de viering staan negen lezingen rond de geschiedenis van het kerstverhaal uit het Oude en Nieuwe Testament centraal. De lezingen worden omlijst met Engelstalige Carols en Hymns, maar ook kerstliederen uit andere landen worden gezongen. Het bekende ‘Once in royal David’s city’ en ‘Hark! the herald angels sing’ hebben een vaste plaats in de liturgie. 

Jubileumjaar
De Andreascantorij viert dit jaar haar 45-jarig bestaan. Het Festival belooft dan ook een mooie afsluiting van dit lustrumjaar 2022 te worden. De cantorij laat nog weten: “We zouden het mooi vinden om samen met veel Hattemers ons 45e jubileumjaar feestelijk af te sluiten. We nodigen daarom graag iedereen uit om dit Festival of Lessons and Carols bij te wonen!”

Gratis
Het Festival of Lessons and Carols is gratis toegankelijk. Bij de uitgang wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd ter dekking van de onkosten.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in