Ziek? Wat kun je het beste eten?

Wanneer je te maken krijgt met ziekte is gezond eten misschien niet het allereerste wat in je opkomt. Je hebt op dat moment genoeg aan jezelf. Je hebt wellicht helemaal geen trek, geen smaak of zelfs moeite met eten binnen houden. Moeilijk, want juist nu heeft je lichaam iets extra’s nodig.

Vergelijk het met een zware training ook dan heeft je lichaam meer voedingstoffen nodig dan normaal. Met name het eten van groenten en fruiten is belangrijk wanneer je ziek bent. Hiermee geef je je lichaam en afweer een boost.

Totaal geen trek
Maar je bent ziek. Dat betekent totaal geen energie om iets te ondernemen. Zelfs wanneer je voor jezelf iets belangrijks op de agenda hebt te staan zoals bijvoorbeeld ziektekosten vergelijken. Het einde van het jaar nadert en je wilt voor volgend jaar een goede keuze maken. Gelukkig kan je dat nog even uitstellen, maar als je een belangrijke deadline hebt voor je werk is dat lastiger. In zo’n situatie is het van belang dat je toch probeert om iets te eten. Van eten krijg je namelijk energie. Maak geen groot bord eten klaar, maar kies voor kleine porties. Zelfs dat hoeft niet helemaal op. Kies yoghurt, een hardgekookt ei of iets licht verteerbaars zoals fruit. Dat gaat er meestal wel in.

Wat te doen bij misselijkheid
Wanneer je misselijk bent is het lastig om iets te eten. Je kan misselijk zijn vanwege spanningen, maar eveneens door een lege maag of bepaalde medicijnen. Door te weinig drinken kan het gevoel van misselijkheid verergeren. Wanneer het iets beter gaat is het zaak om goed te drinken. Ook is het beter om kleine beetjes te blijven eten. Eet langzaam en kies eten waarvan je weet dat de geur je niet tegenstaat. Bepaalde geurtjes wekken juist nog meer weerstand op tegen eten.

Laat iemand anders voor je koken
Wanneer je geveld bent door de griep is koken bijna een onmogelijke opgave. Door vermoeidheid lukt het nou eenmaal niet om bepaalde taken te verrichten. Stel je moet een keuze maken tussen twee zorgverzekeringen. Waarschijnlijk ben je zo vermoeid dat je geen goede keuze kan maken. Voor koken ben je vaak ook te vermoeid. Het is fijn als je iemand in de buurt hebt die voor jou kan koken.

Wanneer dat niet mogelijk is kan je kijken of er bij jou in de buurt gezonde kant- en klaarmaaltijden verkrijgbaar zijn. Daarnaast is het handig om gezonde snacks zoals noten, yoghurt, avocado of worteltjes te eten. Eet je hoofdmaaltijd wanneer het iets beter gaat.

Neem voldoende rust
Ziek goed uit en neem voldoende rust. Dat is heel erg belangrijk. Ga niet te snel weer aan het werk en vermijd intensief sporten. Je lichaam heeft nu eenmaal alle kracht nodig om beter te worden. Zorg ervoor dat je warm genoeg bent. Zeker wanneer je last hebt van koorts. Wanneer je veel pijn hebt is het verstandig om een paracetamol in te nemen.

Eet waar je je het beste bij voelt
Zoals gezegd kan je bij misselijkheid het beste kleine porties eten in plaats van een grote hoofdmaaltijd. Maar wat zijn goede keuzes qua eten? Als je gaat zoeken op Internet kom je verschillende adviezen tegen. Zo zou kippensoep heel goed zijn. Helaas zijn er geen wetenschappelijke bewijzen dat bepaald voedsel je sneller beter maakt.  Eet daarom waar je zin in hebt. Het kan wel helpen om iets licht verteerbaars te eten.  Daarnaast moet je altijd genoeg blijven drinken. Zeker wanneer je last hebt van overmatig overgeven en diarree. Uitdroging ligt sneller op de loer dan je denkt.

Tips
Er zijn wel een aantal tips waarmee je rekening kan houden. Eet bijvoorbeeld een beschuitje in plaats van een volkoren brood. Vermijd gefrituurde gerechten. Datzelfde geldt voor vette gerechten. Drink geen extreem koude drankjes. Neem ook geen hete gerechten zoals soep, laat dat altijd eerst afkoelen. Verder zijn koolzuurhoudende dranken en koolgroenten geen goed idee. Qua fruit kan je het beste kiezen voor rijp fruit. Wees voorzichtig met zure fruitsoorten.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in