Waarom fietsen nu goed voor je is

Dat fietsen goed voor je is, weten we allemaal. Of je nu 7 of 77 bent, fietsen is voor alle leeftijden. En zeker in deze tijd, is af en toe gaan fietsen een must.

Door regelmatig te fietsen ben je namelijk beter gewapend tegen aanvallen van bacteriën en virussen. Het is daarnaast bewezen dat sporten in de buitenlucht voor meer ontspanning en energie zorgt dan binnen sporten. Met fietsen vang je ook nog eens volop natuurlijke zonlicht wat belangrijk is om voldoende vitamine D aan te maken.

Als je fietst, wordt je hartritme opgevoerd  waardoor je bloed sneller door je aderen gaat stromen. En hoe sneller dit traject gaat, hoe sneller ook de (goede) voedingsstoffen worden aangevoerd in je lichaam en de (slechte) afvalstoffen worden afgevoerd. Daarnaast zorg je door regelmatig te fietsen er ook voor dat je hart ook in rusttoestand gezonder is. Onderzoek heeft aangetoond dat het risico op hart- en vaatziektes daalt als je zo’n 2,5 uur per week beweegt. Elke dag twintig minuten fietsen is dus al bijna genoeg. Fietsen is dus goed voor je conditie maar het is bijvoorbeeld ook een goed middel in de strijd tegen diabetes. Uit onderzoek is gebleken dat het beginstadium van diabetes type 2 kan worden gestopt of zelfs teruggedraaid door regelmatig te fietsen.

Coronavet
Ben jij het type dat het nu ter compensatie elke dag wel gezellig wil maken. Je mag al zo weinig dus dat glaasje wijn en dat kaasje… Goed nieuws, als je elke dag een rondje gaat fietsen, verbrand je weer een beetje vet. Let wel op dat je echte vetverbranding pas op gang komt na 30 minuten inspanning, en pas optimaal na een uur. Het eerste halfuur zal je lichaam de suikers verbranden die in je bloedbaan zitten en pas later spreekt het je vetreserves aan. Het goede nieuws is wel dat fietsen minder intensief is en je het dus langer vol kunt houden dan vele andere sporten. 

Maar er is nog meer. Door in de buitenlucht te fietsen zorg je er voor dat lichaam en je geest de kans krijgen om te ontspannen. Hierdoor komt er endorfine vrij, hét gelukshormoon bij uitstek. Nou dat kun je wel gebruiken in deze hectische tijd. En de dosis cortisol in je bloed, ook wel het stresshormoon genoemd, daalt ook nog eens tijdens een fijn fietstochtje. Als je dan als klap op de vuurpijl ook nog weet dat als je drie keer per week 45 minuten fietst, je je biologische leeftijd met maar liefst 9 jaar kan verlagen… dan heb je echt geen reden meer om niet te fietsen. De bloedcirculatie in het huidweefsel neemt namelijk toe, waardoor gifstoffen sneller worden afgevoerd. Daarnaast zul je door de inspanning ook wat strakker in je vel gaan zitten, vooral bij j benen en armen. Gaan dus!

Jong geleerd…
Alles bij elkaar optelt is fietsen dus goed voor je. Goede redenen dus om ook je kind(eren) vroeg te leren fietsen en er samen op uit te trekken. Kies voor je kleintje mooie aantrekkelijke fiets en kijk vooral goed naar de juiste maat. Een kinderfiets 12 inch is geschikt voor kinderen tussen de 3 en 4,5 jaar en een kinderfiets 16 inch voor kinderen van 4 tot 6 jaar. Stelregel is dat als je kind op het zadel zit, het met platte voet op de grond moet kunnen staan. Stel het zadel en het stuur dus goed in en begin zo nodig op een iets kleinere kinderfiets. Dit verkleint de kans op vallen en is veiliger als je kind ineens moet stoppen. Een fiets op de groei is dus geen goed idee.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in