Hattem koploper gasbesparing

Vorige week publiceerde het CBS nieuwe cijfers over het gas- en elektriciteitsverbruik per gemeente in 2022. In Gelderland noteerde Hattem relatief gezien met 23,7% de grootste besparing. Dat blijkt uit een analyse van nieuwe CBS-cijfers door energiebedrijf Zonneplan.

Gedwongen door de hoge gasprijzen verbruikte elke Gelderse gemeente in 2022 minder gas dan het jaar ervoor. Dat geldt dus met name voor Rozendaal, waar het verbruik als gevolg van de grote huizen daar ook al erg hoog lag. Maar ook in Lochem, Maasdriel en West Maas en Waal daalde het jaarlijkse gasverbruik aanzienlijk, gemiddeld 380 kuub per huishouden. In de gemeente Duiven daalde het gasverbruik daarentegen het minst hard, maar toch nog met 130 kuub op jaarbasis. Volgens Zonneplan komt dat doordat veel huishoudens in Duiven zijn aangesloten op stadsverwarming, waardoor deze gemeente gemiddeld genomen al weinig gas verbruikte.

Volgens Zonneplan zou het lagere stroomverbruik deels te maken kunnen hebben met het feit dat huishoudens met een elektrische auto er vorig jaar vaker voor kozen om bij een openbare laadpaal te laden in plaats van thuis. De stroomtarieven voor particuliere huishoudens overstegen immers in veel gevallen de publieke laadtarieven.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in