Jan Michels voetbalde in Zwolle en Deventer: “Heb ik gescoord in een IJsselderby?”

Jan Michels (53) speelde als middenvelder zowel in Deventer als Zwolle. In de eerste divisie speelde hij bij beide clubs meerdere IJsselderby’s, waarin hij zelfs een keer wist te scoren, of toch niet?

De geboren en getogen Deventenaar speelde als puber voor Koninklijke UD en trainde mee met Go Ahead Eagles. Echter kreeg hij nog niet de kans in Deventer. “Het liep even anders in die tijd, omdat ik er fysiek nog niet klaar voor was. Ook had ik militaire dienst, daar kon ik meetrainen bij FC Den Bosch,” vertelt Michels.

“Uiteindelijk heeft Theo de Jong mij naar FC Zwolle gehaald De club had geen geld, dus betaalde Theo mijn contract. Ik heb het een en het ander te danken aan hem. Ik wilde graag voor Go Ahead spelen, maar als een andere club je de kans biedt om prof te worden, dan pak je die.”

Deventenaar in Zwolle
In Zwolle maakte Michels in 1990 zijn debuut in het betaalde voetbal. In twee seizoenen stond Jan 34 keer op het veld waarin hij tweemaal scoorde. “Ik speelde twee jaar bij Zwolle, maar na die periode ging De Jong weg. Er kwam er een nieuwe trainer die mij niet nodig had. Ik ben teruggegaan naar Deventer op voorspraak van Willem Beltman.”

“Voor mij was er destijds geen ruimte in het eerste elftal. Het tweede elftal was een optie, ik was 20 of 21 jaar. In dat jaar ging het zo goed dat ik voor de winterstop bij het eerste terecht kwam. Ik zat op Center Parcs met het tweede en moest ineens mee met het eerste. In mijn debuut in de Kuip stond ik gelijk in de basis als rechtsback. Dat zijn de mooiste wedstrijden, er zit een andere spanning op als je het veld opkomt”.

IJsselderby van twee kanten
Michels heeft zowel in het blauw-wit als in het rood-geel de IJsselderby gespeeld. “In het Go Aheadshirt was het wel anders als een Deventer jongen. In mijn tijd in Zwolle was ik net prof dus weet ik het niet meer zo goed. Wel kan ik mij een wedstrijd herinneren waarbij de beroemde rechterkant, Hulshoff, Bosvelt en Heering, ons het leven goed zuur maakte. Ik heb de wedstrijden bewuster ervaren bij Go Ahead.”

De beste herinneringen koestert Michels, net als zijn naamgenoot en voorganger Jan Groeneweg, aan Deventer. Hij speelde er 165 duels en scoorde twintig maal. Michels wist, volgens de archieven, in een IJsselderby eenmalig het net te vinden. In 1998 maakte de kleine middenvelder de 3-3 in de 88e minuut namens Go Ahead Eagles. Dus dan komt de vraag: Hoe voelt het om te scoren in deze derby? “Heb ik gescoord in een IJsselderby,” antwoordt Michels diep nadenkend. “Volgens mij niet hoor, ik weet het niet meer.”

Thuis voor de buis
“Of ik de wedstrijd ga kijken? Als jij een kaartje voor mij hebt! Ik ga naar elke thuiswedstrijd van Go Ahead, uit nooit.” Wel zal Michels vanuit huis de wedstrijd volgen. En wie de drie punten moet krijgen is geen lastige keuze voor hem. “Het zal weer een duel worden op het scherpst van de snede. Ik ben Zwolle dankbaar voor wat ze voor mij hebben gedaan. Maar ik gun het Go Ahead meer. Ik denk dat het 1-2 wordt”.

Door: Vincent Zoomers

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in