Aangepaste openingstijden, minder warm zwemwater of duurdere horeca. Zwembaden merken de hoge energietarieven als geen ander. Het is wikken en wegen voor zwembadmanagers die maatregelen moeten nemen om het zwembad draaiende te houden. Wat vast staat is dat het zwembadkaartje fors duurder wordt. Misschien wel met 10 procent, vertelt Maarten Frazer van Optisport, dat vijftien zwembaden in Gelderland heeft. “Dat is echt fors en dat heb ik nog nooit meegemaakt. Normaal is de stijging 2 of 3 procent of nog minder.”
Badtemperatuur
“De douches gaan kouder en de badtemperatuur gaat naar beneden”, reageert zwembadmanager Inge Klos van het Hessenbad in Hoog-Keppel. Het verhogen van de entreeprijs ligt bij het zwembad van het dorp in de gemeente Bronckhorst complex: “Ik zou het graag willen, maar we zijn een vereniging. Dus moet de algemene ledenvergadering akkoord gaan.”
Bij het zwembad De Marke in Hattem zijn de maatregelen nog niet duidelijk. “Mogelijk dat we in 2023 meer moeten doorberekenen”, aldus een woordvoerder. Hij voegt eraan toe dat het zwembad verwarmd wordt met houtsnippers. Die hebben een vaste inkoopprijs, ‘dus we hebben er relatief weinig last van’. Ook in Tiel valt het mee, omdat het zwembad vrij nieuw is. “Dankzij zonnepanelen en een warmtepomp hebben we wat geluk in deze tijd”, zegt een zegsvrouw. De horecaprijzen van Zwembad De Waalslag zijn wel verhoogd.