Zomerwerkers, mensen die niet stilzitten, ook al vallen de mussen van het dak en smelt het asfalt onder de voeten. Je vindt ze ook in Hattem. In deze zomerweken stellen we graag een paar van hen aan onze lezers voor. In deze aflevering: de mensen van de Bongerd, aflevering 3.
In de Bongerd aflevering 1 sprak ik met Diana, verpleegkundige, en met Heske, regiebegeleider. In aflevering 2 met meneer Van Weeghel en met Tess, zorg-assistent. In deze laatste aflevering de planner en de kok. We zeggen wel eens ‘de liefde van de mens gaat door de maag’, daar staat de keukenbrigade voor. Maar eerst de planner.
Ik stap de kamer in. Planner Anneke is net klaar met haar lunch. (Zij wil in deze serie graag zo genoemd worden. Uitreraard zijn alle voor- en achternamen van de mensen die hebben meegewerkt bij de redactie bekend.)
De planner, we weten allemaal wat voor hoofdpijn een planner kan hebben…
‘Hoofdpijn valt wel mee. Het is elke keer weer een uitdaging . Het puzzelen vind ik het heel leuk. En als je dan alles voor elkaar hebt… voor de cliënten, voor de medewerkers, daar gaat het om.’
In deze zomertijd meer puzzelen dan anders?
‘Dat viel mee. We hebben langdurige zieken, dan wordt het lastig omdat iedereen al extra werkt in de zomerperiode. Je gunt collega’s hun vakantie, en als er dan iemand met een groot contract ziek wordt, om dat dan op te lossen… De kwaliteit moet er wel zijn he.’
Is kwaliteit nog in te kopen?
‘Inhuur? We hebben wel wat vakantiehulpen, maar dat zijn hoodfdzakelijk niveau 2-medewerkers. Je hebt niveau 3 nodig om de verantwoordelijkheid te dragen.
Op den duur droogt het netwerk ook op. Je zit te vissen in een vijver waar geen vissen meer zijn. Je zit met een tekort. Dat is op te vangen met korte diensten, of met een vakantiehulp die normaal als assistent op de huiskamers werkt. We hebben het nu zo geregeld dat ze achter de verzorgenden bij de mensen komen en dan hand- en spandiensten verzorgen, zoals afwasjes doen en bedden opmaken. Dat bevalt heel goed. Ze vinden het heel leuk, want zo komen ze de bewoners niet alleen in de huiskamer tegen maar ook op de kamer zelf.
Wie zijn die vakantiehulpen?
‘De meesten komen uit de buurt van Hattem en Wapenveld en zijn zeventien, achttien jaar. Ze kunnen de verantwoordelijheid aan. Ze krijgen een richtlijn en weten wat te doen.’
Willen ze later de zorg in?’
Ze hebben wel iets met de zorg. Je hebt mensen die solliciteren naar de huishouding en keuken, bijvoorbeeld, dat zijn anderen dan de assistenten die contact hebben met de cliënten. Vorig jaar hebben we iemand in de huishouding gehad en die werkt nu als assistent.’
Wat vind je leuk aan deze vakantieperiode?
‘De vakantiehulpen zie je blue binnenkomen en vervolgens groeien ze in hun rol. Ze halen geintjes uit met de cliënten en worden gewaardeerd.
Werken in deze periode is wel drukker. Ik ben aan het puzzelen om ziektevervanging op te lossen en omdat de planning van oktober moet alweer gemaakt worden.’
‘Het is hier echt een fijn huis. Ik heb op veel plekken gewerkt en echt, het kan ook heel anders.’
Een kijkje in de keuken
Ik blijf nog even in het restaurant, ook al loopt daar de temperatuur ook al flink op. De laatste die ik spreek is Annemarie.
Zo te zien ben jij verantwoordlijk voor de maaltijden, begroet ik haar, terwijl ik in de keuken afloop op een vrouw in een witte jas.
‘Klopt, ik ben kok en medewerker voedingsadministratie. Ik doe de bestellingen voor de maaltijden en ik coördineer de externe maaltijden, Tafeltjedekje. We maken alle maaltijden in deze keuken klaar.’
Hoe bepaal je wat mensen voor lekkers krijgen?
‘We hebben een IJsselheem-menu (de Bongerd is onderdeel van IJsselheem, red). Per seizoen hebben we vijf weken lang maaltijden waarbij we seizoensgebonden producten gebruiken. Mensen die hier wonen krijgen het menu dat wij samenstellen. Uiteraard niet tegen heug en meug. Dat misverstand mag wel eens de wereld uit. Als ze eten krijgen wat ze niet lusten of ze kunnen er niet tegen, dan passen we het uiteraard aan. De mensen van Tafeltjedekje krijgen een keuzemenu.
Alle koks van IJsselheem gaan elke periode rond de tafel. Per huis kijken we wat geliefd is en wat niet. Kruutmoes is niet voor alle huizen relevant, maar hier wel. We doen het nu al twee jaar op deze manier en het gaat prima.
Vroeger kregen de mensen in de Bongerd ook een keuzemenu. Op een geven moment wist je wel wat je nodig had, maar je hield ook veel over. Het is beter om minder weg te gooien. En, zeggen we ook wel eens, thuis had je ook geen keuzemenu.’
Ik hoorde dat mensen van buiten ook hier kunnen eten?
‘Iedere dag komen er mensen van buiten de Bongerd in het restaurant eten. Wanneer je alleen komt of met z’n tweeën kan je zo binnenkomen. Met grotere groepen wel graag aanmelden. Bovendien is er keer per maand op de tweede donderdag van de maand eten op z’n Bongerds waar mensen ’s avonds kunnen eten. Even bellen met de receptie om je in te schrijven moet, want het is heel snel vol, dus bel op tijd. Het loopt heel goed. Gemiddeld komen er zestig mensen.’
Wie komen er eten?
‘Mensen van Hattem en omstreken. Het is niet persé met de bewoner mee-eten. Ook al ken je hier niemand, iedereen kan komen. Er komen ook groepen, omdat ze het gezellig vinden want ze komen altijd weer. Ze zullen het wel lekker vinden.’
Hoe ben jij kok geworden?
‘Ik ben in 2003 als keukenmedewerker ingestroomd en heb de opleiding gedaan. In 2010 heb ik mijn eerste diploma gehaald.’
Wat is het leuke aan kok-zijn?
‘Dat de mensen genieten van een lekkere warme maaltijd. Dat je ze blij kan maken. We hebben hier een open keuken. Ze zien ons aan het werk, de geuren komen het restaurant binnen.
We hebben en team van negentien collega’s waarvan er vijf per dag, een kok en vier medewerkers voeding. De koks wisselen elkaar af. In deze vakantieperiode werken we met eigen mensen en we hebben hele fijne weekendhulpen. We hebben maar een vakantiewerker nodig. Dat gaat prima.’
Wat is het leuke om hier te werken?
‘De collegialiteit en de fijne samenwerking. We hebben nog wat voor elkaar over.
Dat je de mensen een goede oude dag kunt geven. Het kan heel moeilijk zijn om hier te komen wonen. Een hele overgang van zelfstandig naar verzorgd. Daarom doen wij ons best om de bewoners een plezierige oude dag te geven. … Daar doe je het voor.’
Lees alle berichten over Hattemse Zomerwerkers
Van de redactie
Lees jij al HattemNieuws? Ontvang voortaan nieuws en achtergronden in je mailbox!
Mooie afsluiting van een interessant drieluik. Leuk om de verschillende medewerkers een aan het woord te “horen”