Taalvrijwilligers gezocht bij het Taalpunt bibliotheek Noord-Veluwe

Vind je het leuk om met de Nederlandse taal bezig te zijn en om anderen te helpen met het beter leren spreken, lezen of schrijven? Of wil je mensen helpen met digitale vaardigheden of rekenen? Meld je dan aan bij een van de Taalpunten van de Bibliotheek Noord-Veluwe en word begeleider van één of meerdere personen.

Op zoek naar nieuwe taalvrijwilligers
De Taalpuntdocenten in de gemeenten Elburg, Epe, Hattem, Heerde en Oldebroek zijn dringend op zoek naar nieuwe taalvrijwilligers. Barrie Nitrauw, Taalpuntdocent in de gemeente Oldebroek, vertelt hierover. “Er is zo veel vraag naar hulp bij taalproblemen. De vragen zijn heel verschillend, van hulp bij d, t en dt, werken met de computer tot hulp voor het halen van de taaltoets voor inburgeraars.”
Werken als taalvrijwilliger is ook voor de vrijwilliger zelf belangrijk, vult Saskia Kuiling, Taalpuntdocent in de gemeente Hattem, aan. “De huidige taalvrijwilligers zijn heel enthousiast over hun werk. Hun ervaring is dat het helpen van iemand anders jezelf een goed gevoel geeft. Het geeft veel voldoening én je leert van de ander, het verbreedt je eigen horizon.” Dat herkent ook Barrie Nitrauw: “Wat steeds weer blijkt is dat zowel taalvrijwilliger als taalvrager er iets aan hebben. Voor de taalvrijwilliger kan dat gaan om het verder ontwikkelen van de eigen vaardigheden of om het verbreden van de kennis over bijvoorbeeld andere landen, culturen of gewoontes. Dat maakt het ook voor de taalvrijwilliger heel interessant.” Voor de deelnemer is de hulp van de taalvrijwilliger heel belangrijk, benadrukt Saskia Kuiling: “Taalvrijwilligers hebben een positief effect op het leren van de taal, de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen van de deelnemers!”

Training voor taalvrijwilligers
De bibliotheek biedt een training aan van vier dagdelen waarin nieuwe taalvrijwilligers informatie krijgen over de werkwijze en over te gebruiken materialen. De training start 18 september. De training is bij de Bibliotheek in Hattem, Daendelsweg 2, 8051DX Hattem.
De bibliotheekvestigingen van de Bibliotheek Noord-Veluwe kunnen gebruikt worden als werkplek bij de (wekelijkse) hulp, maar bijvoorbeeld samen wandelen met de deelnemer is ook mogelijk. Als taalvrijwilliger heb je veel vrijheid en bij vragen kun je een beroep doen op de taalpuntdocent.

Meer informatie en aanmelden
Wil je meer weten of je aanmelden? Neem contact op met de Taalpuntdocenten voor Taalpunt Hattem; Saskia Kuiling. Ze is bereikbaar via taalpunthattem@bibliotheeknoordveluwe.nl en 06-22006604

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in