Gemeente Hattem en Bij De Jongens bereiken overeenkomst over parasols

De afgelopen periode waren de gemeente en Bij de Jongens in contact over de parasols op het marktplein. Er is nu gekeken naar de mogelijkheid om een pilot te starten om tijdelijk ruimte voor meer parasols te geven. Verschillen in verwachtingen over deze pilot en het tempo om tot afspraken te komen hebben helaas tot een verscherping geleid maar die is vandaag in een goed gesprek weer opgelost.

Terrassenbeleid
De gemeente heeft in 2016 in overleg met binnenstadbewoners en ondernemers een nieuw terrassenbeleid ontwikkeld, met oog voor ieders belangen. Dit hield onder andere in: veel ruimte bieden aan terrassen maar ook voorkomen dat die allemaal worden overkapt waardoor het zicht op winkels en monumentale gebouwen wordt belemmerd.

Meer schaduw gevraagd
Sinds het vaststellen van het beleid zijn we 7 jaar verder. Bescherming tegen de zon is steeds belangrijker geworden vanuit het oogpunt van volksgezondheid. Horecaondernemers hebben ook gevraagd om meer schaduw te kunnen bieden op het terras. Zij hebben vandaag samen met de gemeente afspraken gemaakt over een pilot om hier ruimte aan te geven, terwijl er ook rekening gehouden blijft worden met de andere belangen.

Pilot parasols onder voorwaarden
Vooruitlopend op de evaluatie van het huidige terrassenbeleid gaan de partijen samen ervaren hoe dit bevalt en hoe er een nieuwe balans gevonden kan worden. Een balans tussen enerzijds het beleven van onze binnenstad en het zicht op al het moois dat onze stad te bieden heeft en anderzijds het comfortabel kunnen genieten in Hattem bij het pakken van een terrasje. Concreet betekent dit dat de terrassen van De Markt en Bij de Jongens de ruimte krijgen om onder voorwaarden meer parasols te plaatsen. Het zal gaan om de maanden juni, juli en augustus, waarin de extra parasols van 12:00 tot 18:00 uur opgezet mogen worden als het naar verwachting warmer wordt dan 23 graden. Over 4 weken wordt er een evaluatie van deze pilot gedaan.

Reactie burgemeester Sanderse
Burgemeester Marleen Sanderse: “Het voelt heel dubbel dat ik vanuit mijn functie de procedures moest volgen en dus handhavend moest optreden terwijl ik aan de andere kant graag meedenk met wensen van ondernemers. Ik ben blij dat we er op deze manier samen zijn uitgekomen”.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in