Verhalenroute in Heerde

Op 13 april wordt jaarlijks het drama bij de Klementbrug herdacht. Het monument bij de Klementbrug in Heerde is opgericht ter nagedachtenis aan de twaalf Nederlanders (zeven verzetsmensen en vijf burgers) die hier op 13 april 1945 door de bezetter zijn gefusilleerd. Cultuurplein organiseert rondom het thema oorlog en verzet de verhalenroute.

Schoolklassen leren over plekken in eigen dorp
Op verschillende plekken in Heerde leren schoolklassen over de gebeurtenissen uit de WOII in hun eigen dorp. Henk van Apeldoorn en Gert Wim Stoffer vertelden over het drama dat zich bij de Klemetbrug afspeelde. Het maakte veel indruk. Leerlingen zullen aan deze plek nooit meer ‘gewoon’ voorbij gaan. Hierna bezochten de leerlingen de pilotengraven op de begraafplaats aan de Meester Nijhoffstraat. Georg van der Most vertelde een indrukwekkend verhaal. Er werd stilgestaan bij de graven en de portretten die op de graven stonden. Carel van de Giessen ontving de leerlingen in Villa Jacoba (foto), waar vanaf 13 april de expositieve ‘Kiezen voor Verzet’ is geopend.

Monumenten
Na het bekijken van een film én het nadenken over keuzes ‘Wat zou jij doen in oorlogstijd?’ vervolgden de leerlingen de route naar het momument bij het Raadhuis. De leerkrachten stonden daar met de leerlingen stil bij het monument: wat staat hierop, wat is de betekenis van een monument en waar staan deze monumenten voor. En aantal groepen zal binnenkort ook bezoek krijgen van een veteraan in de klas. Cultuurplein maakte de organisatie van deze les jaarlijks mogelijk.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in