Heeft Cuypers werkelijk de Dijkpoort aangepast?

Afgelopen vrijdag vergaderde het bestuur van de Stichting Cuyperiana in de Hattemse Dijkpoort. Dat Pierre Cuypers wordt genoemd als ontwerper van de opbouw van de Dijkpoort was aanleiding voor het bestuur om ditmaal in Hattem neer te strijken. Maar de vraag rees: heeft Pierre Cuypers werkelijk zijn sporen nagelaten op de Hattemse Dijkpoort?

Bestuursleden Pierre en Marieke Cuypers, nazaten van Joseph Cuypers poseren voor de creatie van hun familielid Pierre Cuypers

Nauwe trappetjes
Het is vrijdag 15 maart als de bestuursleden voorzichtig de nauwe trappetjes van de Hattemse Dijkpoort beklimmen. Op de eerste verdieping heet Edith de Jong hen hartelijk welkom. Edith is beheerder van het Hattemse monument. Ze vertelt enthousiast over de pittoreske locatie waarin ze de Hattemse jeugd vertrouwd maakt met het  bouwkundige erfgoed van de Hanzestad en omgeving en laat enkele tekeningen zien die leerlingen in het gebouw hebben gemaakt.

Bestuurslid Pierrre Cuypers geniet van het uitzicht op Hattem

Cuyperslocaties voor overleg
Even later en een etage hoger genieten de bezoekers van het uitzicht over de IJssel en de Hattemse binnenstad via de door Pierre Cuypers ontworpen vensters. De reden van het bezoek is een vergadering van het stichtingsbestuur. Dat kiest voor haar overleggen telkens een locatie in Nederland waar een van de architecten Cuypers zijn stempel op heeft gedrukt. Op de agenda staan onder meer de vormgeving van het lopende en komende Cuypersjaar.

Vaak Cuypersjaar
‘Met vier architecten die de naam Cuypers dragen, Pierre senior en junior, Joseph en Eduard, die allemaal wel een keer gejubileerd hebben en geboren, verjaard,  of gestorven zijn, is er eigenlijk altijd wel een aanleiding om een jaar uit te roepen tot Cuypersjaar’, zo vertelt een van de bestuursleden met een knipoog. ‘In het Cuypersjaar 2024 gedenken we de 75e sterfdag van Joseph Cuypers, architect van onder meer de Haarlemse St. Bavo Basilieke Kathedraal. Met deze en andere activiteiten probeert de stichting de naam van de architectenfamilie levend te houden.’

Was het Pierre Cuypers wel?
Voor de start van de vergadering meldt voorzitter prof. Sible de Blaauw dat in de Cuypersarchieven elke verwijzing naar de restauratie en opbouw van de Hattemse Dijkpoort ontbreekt. ‘Het wordt wel overal zo vermeld, maar een originele bron waaruit blijkt dat Pierre Cuypers hier de hand in heeft gehad ontbreekt.’ Ondanks deze onzekerheid laten de bestuursleden merken zich zeer thuis en welkom te voelen in Hattem.

Cuyperiana
Wie wil weten welke activiteiten de stichting ontplooit kan deze volgen via www.cuyperiana.nl. En bij RTV Hattem zijn wij natuurlijk benieuwd of een van onze lezers wél het bewijs kan leveren dat Architect Pierre Cuypers zijn sporen heeft nagelaten op de Hattemse Dijkpoort.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in