Groter leefgebied voor de wolf op de Veluwe

De leefomgeving van de wolf op de Noord-Veluwe is groter geworden. Op de Zuidwest-Veluwe kwam er een nieuw leefgebied bij. Binnen dit gebied kunnen schapen- en geitenhouders maatregelen nemen om hun dieren te beschermen. Daarvoor kunnen ze van Provincie Gelderland een vergoeding krijgen. Hiervoor is 600.000 euro beschikbaar gesteld.

Jonge wolven Noord-Veluwe
Het vaststellen van een nieuw leefgebied gebeurt op basis van waarnemingen die aantonen dat een wolf minimaal een half jaar in een gebied verblijft. Maar daarvoor is wel bewijs nodig. Buiten het bestaande wolvenleefgebied zijn sporen gevonden van een van de jonge wolven van het roedel gevestigd in de Noord-Veluwe. Daarom is het leefgebied in het noorden van Gelderland uitgebreid. Er is dus geen sprake van een nieuw gevestigde wolf. Op de Zuidwest-Veluwe zijn twee wolven meerdere keren gezien op beelden van een wildcamera, en zijn er wolvenkeutels gevonden.
(tekst gaat verder na de video)

Nieuw leefgebied
Op de Zuidwest-Veluwe vestigde zich een wolvenpaar, waarvan in ieder geval de wolvin daar al meer dan een half jaar aanwezig is. Mogelijk is de wolvin onlangs omgekomen bij een aanrijding. DNA-onderzoek moet dat verder uitwijzen. Dat heeft geen gevolgen voor de aanwijzing van het leefgebied. “We kiezen ervoor om het gebied aan te wijzen als nieuw leefgebied, omdat in het gebied ook nog een andere wolf verblijft. Daarnaast trof een aantal dierhouders in het gebied al maatregelen om hun dieren te beschermen. Deze schapen- en geitenhouders moeten gebruik kunnen maken van de subsidieregeling, en dat kan alleen als Gedeputeerde Staten het leefgebied vaststellen”, aldus de provincie Gelderland. Het leefgebied voor wolven in Gelderland is nu in totaal zo’n 950 kilometer groot. De Stichting Wolven in Nederland gaat er vanuit dat er op nu 10 wolven in de Provincie Gelderland leven.

Bekijk overzichtskaart met nieuw leefgebied

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in