Meer streekeigen bomen en struiken

Zaterdag 20 januari is er de uitdeeldag van de bomen en struiken op landgoed Vosbergen in Heerde voor vijftien deelnemers uit Hattem en Heerde. Zij planten streekeigen bomen en struiken voor meer biodiversiteit.

De deelnemers doen mee aan biodiversiteitsprojecten van de gemeenten Heerde, Hattem en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Zij planten op eigen terrein maar liefst 6.200 struiken zoals sleedoorn, meidoorn, hazelaar en Gelderse roos aan en ook nog eens 65 hoogstamfruitbomen van oude rassen.

Streekeigen en aantrekkelijk voor diersoorten
De uitvoering van dit project is in handen van SLG. Alle deelnemers aan het project zijn door een adviseur van SLG bezocht. Voor ieder terrein is een inrichtingsplan gemaakt dat past binnen het landschapstype. Via deze actie worden de erven en kavelgrenzen verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een elzensingel, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard of combinatie van mogelijkheden. Door aanplant en inzaai van streekeigen struik- en plantensoorten wordt een terrein weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. De meidoorn bijvoorbeeld bloeit in het voorjaar en geeft voedsel voor wilde bijen en in het najaar komen de bessen waar vogels van smullen.

Deze projecten worden gefinancierd door Provincie Gelderland en de gemeenten Heerde en Hattem.

foto: Marcel de Bont

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in