Ontdek jouw nieuwe hobby in coronatijd

We zitten met zijn allen inmiddels alweer bijna een maand in lockdown. In deze tijden waarin we maar weinig kunnen ondernemen, behalve verveeld in een oude Etos folder bladeren en hier en daar een boodschap doen, ontdekken veel mensen een nieuwe hobby of blazen ze leven in een oude hobby. Maar heeft het hebben van een hobby nou echt voordelen? Of kost het alleen maar geld?

Van hobby’s worden we gelukkig
Het hele korte antwoord op die vraag is; ja, het hebben van een hobby heeft echt voordelen. Zo word je er namelijk gelukkiger van. Dat komt met name doordat het hebben van een hobby stress verlagend werkt. Niet alleen ben je even bezig met iets wat jij heel erg leuk vindt, het geeft je een energie boost en jouw lichaam gaat bovendien druk aan de slag om allerlei handige stofjes aan te maken zoals geluks- en anti-verouderingshormonen en je hartslag vertraagt. Daarnaast kan een hobby er ook voor zorgen dat je nieuwe contacten op doet (al is dat momenteel natuurlijk even wat anders) want een gemeenschappelijke passie verbindt natuurlijk heel gemakkelijk. En tegelijkertijd kan een hobby je juist een groot gevoel van autonomie geven, helemaal als het om een creatieve hobby gaat. Jij bepaald immers helemaal zelf wat voor kleur verf je nu op het doek wilt smeren, of welke excentrieke ingrediënten in jouw vernieuwende gerecht komen. Dat geeft een heerlijk gevoel van vrijheid, dat we juist nu erg goed kunnen gebruiken.

Een hobby hoeft niet nuttig te zijn
De maatschappij is tegenwoordig behoorlijk prestatiegericht, ook als het om hobby’s gaat. Dat betekent dat mensen het soms best lastig vinden om een hobby te bedenken of er aan te beginnen, want waar moet je nou voor kiezen. De lat wordt hierin vervolgens veel te hoog gelegd waardoor het alleen maar stress oplevert, terwijl dat helemaal niet nodig is want het is eigenlijk heel simpel. Een hobby is immers gewoon een tijdsbesteding waar jij plezier aan beleeft, en dat hoeft zo ingewikkeld helemaal niet te zijn. Gewoon op de bank ploffen en een willekeurig film downloaden via the pirate proxy of streamen via Netflix is geen hobby. Maar zoek je specifiek naar een bepaalde documentaire over vissen of over een bepaalde band, omdat jij dat erg interessant vindt, dan valt dat zeker onder jouw hobby. Misschien denk je wel dat je helemaal geen hobby’s hebt. Maar ook naar het theater gaan, af en toe jeu-de-boulen met een clubje mensen of wat het dan ook maar is waar je plezier aan beleeft; je mag het gerust je hobby noemen.

Je hebt het écht niet te druk voor een hobby
Een veel gehoord argument van mensen zonder hobby is dat ze er geen tijd voor hebben. Uit onderzoek is echter gebleken dat dit enorm mee valt en dat we gemiddeld in Nederland zo’n veertig uur vrij te besteden hebben. Als je tenminste geen ouder met thuiswonende kinderen bent, want dan heb je minder tijd voor jezelf. Een groot deel van deze vrije tijd besteden we echter aan alle digitale afleidingen die de wereld ons te bieden heeft, zoals televisie en social media. Dus ga je TikTok en Instagram verwijderen of in ieder geval een stuk minder achter de schermpjes zitten, dan heb je binnen no time zeeën van tijd over voor jouw nieuwe hobby.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in