Boa’s Hattem nemen bodycam in gebruik

De boa’s van de gemeente Hattem zijn uitgerust met een bodycam. Hattem loopt hierin samen op met de buurgemeenten Heerde en Oldebroek. Ook in veel andere gemeenten gebruiken de buitengewoon opsporingsambtenaren inmiddels een bodycam.

De bodycam wordt bevestigd op het vest van het uniform. Filmen wordt alleen gedaan als daar aanleiding voor is en na een melding van de boa dat de camera aan staat. Want het gebruik is aan strikte regels gebonden. De boa’s in de drie Veluwse gemeenten hebben hiervoor een speciale training gevolgd. “Met uitleg over de werking en aan welke regels we ons bij gebruik moeten houden”, deelt een van de boa’s uit Hattem mee.

Veiligheidsgevoel
De bodycams zijn aangeschaft op verzoek van de boa’s zelf. Collega’s in andere gemeenten deelden mee dat hun veiligheidsgevoel wordt vergroot wanneer de uitrusting met zo’n camera wordt uitgebreid. Burgemeester Marleen Sanderse: “Onze boa’s gaven aan dat ze ook graag zo’n bodycam willen dragen. Vervolgens hebben we gekeken hoe we dit het beste konden regelen. We hebben besloten om voor Hattem, Heerde en Oldebroek in totaal zes bodycams aan te schaffen, voor elke gemeente twee.”

Preventief
De bodycams worden vooral preventief ingezet. “En ze kunnen de-escalerend werken in situaties die uit de hand dreigen te lopen”, deelt de Hattemse burgemeester mee.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in