Om deze redenen moet je niet geld lenen van vrienden of familie

De neiging om te lenen van vrienden en familie is de afgelopen jaren sterk afgenomen door de gemakkelijke beschikbaarheid van institutionele leningen met gunstige terugbetalings-voorwaarden. Desalniettemin is het nog steeds een populair toevluchtsoord als we er niet in slagen een lening te krijgen vanwege wat voor reden dan ook. Er kunnen vrienden en familieleden zijn die graag willen helpen in onze tijd van financiële nood. Toch wordt geld lenen van vrienden of familie vaak afgeraden, met name vanwege de onderstaande redenen.

Vage terugbetalingsvoorwaarden
Dit is een belangrijk kenmerk van leningen van vrienden en familieleden. Het is vaak niet mogelijk om de voorwaarden op papier te zetten als je van hen leent. Dergelijke leningen worden vaak onmiddellijk afgesloten onder het genot van een kopje thee en een handdruk. Soms ontstaan ​​er geschillen en ruzies omdat er überhaupt geen concrete overeenkomst is en partijen kunnen hun toevlucht nemen tot ‘hij zei / zij zei’-beschuldigingen. Dit levert vaak alleen maar meer gedoe op en kan er zelfs voor zorgen dat je relatie met de persoon waarvan je het geld geleend hebt afloopt.

Lage of geen rentecomponent
Bij het afsluiten van een lening is de rentevoet een belangrijke factor bij het kiezen van een kredietverstrekker. Tijdens het lenen van een vriend of familielid wordt rente echter meestal niet besproken. Beide partijen lijken tot overeenstemming te komen dat rente ofwel niet in rekening wordt gebracht, ofwel als informeel bedrag in rekening wordt gebracht. Dus bij dit type lening zal de geldschieter waarschijnlijk wat rente-inkomsten verliezen. Hier heb je als geldlener dus geen last van, maar je vriend of familielid helaas wel.

Relatie op het spel
Telkens wanneer we lenen van onze vrienden of familieleden, lopen we het risico afstand te nemen van hen. Geld schuldig zijn kan invloed hebben op de meest pure vriendschappen. Er zijn veel emoties in het spel wanneer we omgaan met iemand aan wie we financiële schulden hebben. We zullen verschillende aanvullende aspecten overwegen voordat we met hen praten en vice versa. Met andere woorden, het inbrengen van een financiële invalshoek op een relatie kan het bemoeilijken, soms onomkeerbaar. Het feit dat je een lening hebt genomen van een neef kan al genoeg zijn om de relatie onder druk te zetten als het jaren later achteloos ter sprake komt in een willekeurig gesprek.

Onvermogen om te betalen
Als de vriend of familielid van wie je hebt geleend ooit geld nodig heeft, zou je kunnen worden geconfronteerd met de situatie dat je hem niet in ruil daarvoor kunt helpen. Het is heel goed mogelijk dat je vriend of familielid een onverwachte financiële crisis krijgt, kort nadat hij je geld heeft geleend. Als je de lening voor een echt doel hebt afgesloten, ben je misschien al blut tegen de tijd dat je vriend komt vragen of je de lening eerder dan afgesproken kunt terugbetalen. Een schuldgevoel kan op je neerdalen omdat je je verantwoordelijk voelt voor de financiële problemen van je vriend.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in