De beste luchtkwaliteitsmeters om te kopen in 2022

Luchtkwaliteit monitoren voor thuis zijn beperkt in hun mogelijkheden – en ook in hun betrouwbaarheid – dus als je je zorgen maakt over de luchtkwaliteit in je huis, raden we je aan om eerst te meten wat er buiten in de lucht zit, omdat de omstandigheden buiten vaak bepalend zijn voor de omstandigheden binnen.

Er is geen eenvoudigere manier om dat te doen dan met de AirNow mobiele app van de Environmental Protection Agency, gratis beschikbaar op iOS en Android. De AirNow-metingen van de luchtkwaliteit zijn afkomstig van directe metingen door honderden monitors en bieden naast realtime gegevens ook een voorspelling van de luchtkwaliteit. Wil je toch ook nog een luchtkwaliteitsmeter kopen om thuis te plaatsen? Kies volgens de experts van Wooninformatie.nl dan voor een van de volgende modellen.

SAF Aranet 4
De concentratie kooldioxide (CO2) in binnenruimten van HattemĀ  is meestal hoger dan in de natuurlijke buitenlucht, en deze concentratie kan oplopen tot niveaus die de cognitieve functie aantasten. De belangrijkste oorzaken zijn de verbranding van aardgas en het eenvoudigweg uitademen van CO2. Als je wilt weten hoeveel CO2 er in de lucht van je huis of kantoor zit, is deze CO2 meter voor thuis onze keuze. De metingen zijn gemakkelijk af te lezen op het scherm, net als de waarschuwingen wanneer het niveau te hoog wordt. De app stuurt ook waarschuwingen, werkt met zowel iOS als Android, en voegt zevendaagse trendbewaking toe om je te helpen patronen van hoge CO2 te identificeren. En om de kosten te compenseren, gaat de hoogwaardige sensor tot zeven jaar mee.

Temtop M10 Air Quality Monitor
We begrijpen dat veel mensen die deze gids lezen echt metingen binnenshuis willen uitvoeren en daarvoor stellen we de Temtop M10 lucht kwaliteitsmonitor voor – met enkele voorbehouden. Veel van de luchtkwaliteit monitoren die we in meer dan twee jaar onderzoek voor deze gids hebben bekeken, hebben te veel geloofwaardige meldingen van defecte sensoren en verbindingsproblemen om ze sterk aan te bevelen. De M10 onderscheidt zich echter door zijn eenvoud, met een helder display dat deeltjesmetingen weergeeft (waarvan we hebben bevestigd dat ze nauwkeurig zijn), een klein formaat en een gebrek aan Wi-Fi-connectiviteit (een goede zaak in dit geval). Het is ook betaalbaar genoeg om je verwachtingen relatief laag te houden – en er is een goede reden om het op die manier te benaderen.

AirNow
Wij raden je echter aan om als eerste stap de AirNow app te gebruiken, omdat de buitencondities meestal de oorzaak zijn van eventuele problemen met de luchtkwaliteit binnenshuis. Hoewel AirNow niet de enige app in zijn soort is, ontdekten we in ons onderzoek dat veel andere luchtkwaliteitsapps simpelweg de gegevens herverpakken die de EPA-stations verzamelen, vaak zonder veel duidelijkheid, nieuwe informatie of interfaceverbeteringen toe te voegen. Vergeleken met AirNow maken sommige apps het moeilijker om je locatie te bepalen, terwijl andere een minder compleet netwerk van meetstations gebruiken om de gegevens te verzamelen. AirNow biedt je de eenvoudigste manier om de info te krijgen en te interpreteren wat het betekent.

Waarom is het monitoren van CO2 belangrijk?
Spoel een paar jaar terug en kooldioxide bewaking was voor veel bedrijven niet iets om over na te denken. Maar net als gezichtsmaskers, sociale afstand en handdesinfectiemiddel is het nu iets waar de meesten zich vrij snel vertrouwd mee hebben moeten maken. Nu organisaties hun werkplekken zo Covid-veilig mogelijk proberen te maken, is het belang van het bewaken van de luchtkwaliteit en de doeltreffendheid van ventilatiesystemen op de voorgrond getreden. Een CO2 meter kopen en installeren is een van de gemakkelijkste manieren om dit te doen. In dit artikel lees je hier meer over!

Hoe verminderen CO2-monitoren het risico op verspreiding van virussen?
CO2-monitoren die je via Wooninformatie.nl kunt kopen, geven een indicatie van hoe goed geventileerd een ruimte is, en dus van de mogelijke concentratie van een virus in de atmosfeer. Mensen ademen CO2 uit, en iemand die een virus in de lucht heeft (zoals Covid) zal ook kleine deeltjes van het virus uitademen. Als de concentratie CO2 in een ruimte hoog is, betekent dit dat de kans op Covid-deeltjes ook hoog is. Als een ruimte goed wordt geventileerd, wordt de hoeveelheid CO2, en daarmee de hoeveelheid virusdeeltjes, verminderd. CO2-monitoren helpen bij het identificeren van gebieden met slechte ventilatie, zodat je de nodige veranderingen kunt aanbrengen om frisse lucht te laten stromen, of dat nu via mechanische ventilatie is of door ervoor te zorgen dat deuren en ramen open staan. Ze meten de CO2-concentratie in delen per miljoen (ppm).

Zijn er nog andere voordelen van CO2-monitoring?
Een CO2-meter helpt niet alleen de mogelijke overdracht van ziektekiemen te beperken, maar kan ook zorgen voor een aangenamere omgeving voor werknemers en de productiviteit verhogen. Studies hebben aangetoond dat hoge CO2-niveaus de gebruikers van een ruimte slaperig kunnen maken, hun cognitieve prestaties kunnen verminderen, hoofdpijn kunnen veroorzaken en de concentratie kunnen beĆÆnvloeden.

Wat zijn de veilige CO2-niveaus?
Ideale maatregelen variĆ«ren afhankelijk van de grootte van de ruimte en waarvoor deze wordt gebruikt, maar als algemene regel geldt dat een constante waarde van minder dan 800 ppm aangeeft dat een ruimte goed geventileerd is – hoewel het belangrijk is om te onthouden dat dit niet betekent dat een ruimte vrij is van Covid, alleen dat er minder kans is dat meerdere mensen ermee besmet raken. Als het CO2-niveau consequent hoger is dan 1500 ppm, wordt een ruimte geacht slecht geventileerd te zijn en moet actie worden ondernomen om dit te verhelpen.

Welk type CO2 meter heb ik nodig?
Er zijn verschillende CO2-monitoren op de markt, maar de wetenschappelijke adviseurs van de Britse regering bevelen de NDIR-technologie (niet-dispersief infrarood) aan. In een rapport van de Wetenschappelijke Adviesgroep voor Noodsituaties (SAGE) staat dat andere soorten monitoren “moeten worden vermeden” vanwege hun mogelijke onnauwkeurigheid. Het voegt eraan toe dat “sensoren die gebruik maken van NDIR-technologie in het algemeen betrouwbaardere metingen blijken te geven”.

NDIR-sensoren werken door specifieke golflengtes van licht te gebruiken om de hoeveelheid CO2 in de lucht te meten. Hoe meer CO2 aanwezig is, hoe meer licht de sensor zal absorberen. NDIR-sensoren zijn relatief goedkoop in vergelijking met andere bewakings technologieĆ«n en gaan zeer lang mee – sommige gaan tot wel 10 jaar mee voordat ze vervangen moeten worden. Ze werken ook goed bij gangbare CO2-bereiken (0-2550 delen per miljoen).

Waar moet je op letten bij het kopen van een CO2 meter?Ā 

Dus, je denkt erover om de best geteste CO2 meter aan te schaffen. Geweldig! Je zal makkelijker ademen wetende dat CO2 je niet vertraagt. Er zijn echter veel monitors op de markt in Lemmer en elders. Sommige zullen precies aan je behoeften voldoen, terwijl andere hun doel volledig voorbij schieten. Gelukkig kun je enkele belangrijke criteria hanteren om te beslissen welke monitor het beste bij je past. Van technische specificaties tot het ontwerp van het apparaat zelf, er zijn een aantal belangrijke dingen om naar te kijken voordat je een beslissing neemt.

Uiterlijk
Omdat je monitor veel voor je zichtbaar zal zijn, wil je niet iets dat niet goed bij je interieur past als je een CO2 meter koopt met de tips van Wooninformatie.nl. Je apparaat moet een uitstekend ontwerp hebben dat je aantrekkelijk vindt, en dat zal passen bij de rest van je woninginrichting. Je wilt zeker niet het gevoel hebben dat je je monitor moet verbergen als er gasten komen, want dan zal het CO2-niveau waarschijnlijk stijgen. Je wilt ook niet een hele plank hoeven leeg te maken om je nieuwe monitor te plaatsen. Tegenwoordig zijn CO2-meter apparaten klein en licht, en ze moeten zo weinig mogelijk ruimte in je huis innemen.

Nauwkeurigheid
Nauwkeurigheid is het meest essentiƫle waar je op moet letten als je een CO2 meter aanschaft. Je wilt tenslotte dat het apparaat CO2 meet. Als het dat niet correct doet, wat is dan het nut ervan? Je apparaat moet nauwkeurige metingen met de juiste resolutie garanderen. Nauwkeurigheid, ter verduidelijking, is hoe dicht de aflezing van het instrument bij de werkelijke waarde ligt. In de context van CO2-monitoring zal een nauwkeurig toestel je aflezingen zeer dicht bij de juiste hoeveelheid CO2 in de lucht brengen, met een klein venster van mogelijke waarden.

Uitlezingen
Directe interactie met je toestel is ook erg nuttig. Sommige toestellen hebben geen scherm, wat het oplossen van problemen en het raadplegen van je meetwaarden lastiger kan maken. Een persoonlijke CO2 meter moet een goed scherm hebben waarmee je je metingen van de andere kant van de kamer kunt bekijken. Kleurcodering is vooral nuttig; zelfs als je de exacte meting niet kunt zien, kun je in Ć©Ć©n oogopslag weten of de niveaus schadelijk zijn of niet. Veel mensen geven ook de voorkeur aan een optionele nachtmodus, zodat ze hun meetwaarden ’s nachts kunnen bekijken zonder hun slaap te verstoren.

Draagbaarheid
Draagbaarheid is een essentieel kenmerk voor CO2 meters en kan sommige monitoren onderscheiden. Omdat de belangrijkste oorzaak van het kooldioxideniveau binnenshuis de uitademing van mensen is, moet je de monitor naar de mensen toe kunnen brengen. Als je een etentje organiseert, heb je niet veel aan een monitor in je woonkamer als je het etentje in de eetkamer organiseert. Evenzo zal een keukenmonitor je niets vertellen over hoe CO2-niveaus je beĆÆnvloeden terwijl je slaapt. Een CO2 meter moet dus draagbaar zijn zodat je het eenvoudig van kamer naar kamer kunt verplaatsen om overal de CO2-niveaus te meten.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in