‘U’ – uit beleefdheid en respect

RTV Hattem verandert de aanspreekvorm op haar nieuwssite. Sinds vandaag 15 augustus gebruiken we de u-vorm in plaats van ‘je’. De nieuwsredactie heeft om verschillende redenen hiertoe besloten.

We ontdekten dat we het niet passend vonden om mensen die we niet kennen, die een hoge leeftijd hebben bereikt of die een zekere maatschappelijke positie innemen met ‘je’ aan te spreken. We deden hen tekort en uit beleefdheid en respect kiezen we voor de ‘u’-vorm.
Het nadeel van de informelere aanspreekvorm ‘je’ is ook, dat het een zakelijke en kritische benadering in de weg kan staan. Bovendien suggereren we met ‘je’ een zekere band tussen interviewer en geïnterviewde. Veel mensen kennen we niet privé en bovendien zet het ge-je en ge-jij alsof er een bondje is, lezers op afstand.

Geïnterviewden spreken we in principe met ‘u’ aan. De interviewer is een representant van de lezer en die zou de geïnterviewden in de meeste gevallen ook met ‘u’ aanspreken. Welke aanspreekvorm tijdens het interview is gebruikt, doet er in principe niet toe.

Bij persoonlijke interviews liggen de verhoudingen vaak anders. De gesprekken zijn persoonlijker. In achtergrondverhalen zullen geïnterviewden vaker met ‘je’ worden aangesproken.

De nieuwsredactie heeft voorafgaand aan dit besluit onderzocht hoe andere media dit doen. Ze heeft o.a. de stijlgids van de Volkskrant geraadpleegd.

4 REACTIES

  1. Ik voel hier niets bij. Je spreekt medebewoners aan. U is afstandelijk en je kent geen barricade, jammer….

  2. Het lijkt mij nogal logisch om de normalen omgangs vormen te gebruiken, Het is alleen jammer dat iedereen dit anders invuld.
    Officiële brieven van banken , verzekerings maatschappijen beginnen ook al met de je vorm!

  3. Een heldere uitleg van u. En uw voornemen: daar sta ik helemaal achter (maar dat is ook maar een persoonlijke mening). Ik wens u alle succes en wijsheid.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in