F35’s en 10.000 burgervluchten Lelystad Airport – reactie burgemeester

Lelystad Airport wordt waarschijnlijk de basis voor F-35-gevechtsvliegtuigen, bevestigen bronnen aan NOS en regionale omroepen. Het definitieve besluit wordt later deze maand genomen door de ministerraad. Tegelijkertijd blijft het plan bestaan om ook passagiersvluchten vanaf Lelystad uit te voeren, met een maximum van 10.000 vluchten per jaar. De gemeente Lelystad en de provincie Flevoland eisen dat er ook burgerluchtvaart plaatsvindt; alleen militaire vluchten zijn voor hen onacceptabel, aldus het bericht op de site van de NOS. Op dit moment is het onduidelijk of de vliegroutes boven Hattem plaatsvinden. RTV Hattem heeft de organisatie Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) waarin Hattem een belangrijke speler is, om een reactie gevraagd.

Eerder werd door de NOS gemeld, dat de meeste Nederlanders de uitbreiding van militaire activiteiten door het kabinet steunen, ook als dit tot overlast in hun eigen omgeving leidt. Driekwart van de ondervraagden geeft aan bereid te zijn persoonlijk ongemak te accepteren voor betere bescherming van Nederland. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van Kieskompas onder ruim 10.000 mensen, in opdracht van NOS en regionale omroepen.

Burgemeester Marleen Sanderse reageerde bij Omroep Gelderland op de burgerluchtvaart: ‘Als de plannen doorgaan, zijn wij teleurgesteld en bezorgd. We krijgen meer overlast: geluid én stikstof. Vooral door het laagvliegen van vliegtuigen.’
‘De Veluwe zit op slot. We kunnen geen woningen bouwen, maar wél een vliegveld openen waardoor hier stikstof neerdwarrelt? Onbegrijpelijk’, aldus burgemeester Sanderse.

Mocht het kabinet positief besluiten, dan is het nog onduidelijk vanaf wanneer er gevlogen gaat worden. Dit heeft te maken met vergunningen en dergelijke.

Over SATL
SATL verenigt actiegroepen van bezorgde burgers in hun strijd tegen de schadelijke laagvliegroutes over grote delen van Nederland. SATL is een burgerbeweging en de mensen betrokken bij SATL beschikken over grote expertise op het vlak van de luchtvaart, geluid, stikstof, natuurbescherming en bestuursrecht. Ook wordt nauw samengewerkt met diverse experts. SATL is politiek neutraal en ongebonden, zo staat te lezen op de website van SATL.

aangepast 16 mei 2025, 08.09 uur

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in