40 jaar geleden kwam U2 naar Hattem (en de rest is geschiedenis)

Een zaal vol mensen en een onbekende bandje uit het buitenland: het is hét succesverhaal van ’t Heem in Hattem. Op 14 mei 1982 treedt de dan nog niet wereldberoemde band U2 op. “We gingen gewoon een avondje ontspannen met een biertje erbij.”

Harry Engelsman uit Hattem was erbij. Hij denkt graag terug aan die avond, exact veertig jaar geleden. “Ik was 19 jaar oud en zat in mijn eindexamens”, mijmert Engelsman. “In ’t Heem was een zaaltje waar een concert werd georganiseerd. Op school ging rond dat daar een goed bandje zou spelen, dus dachten we: daar gaan we heen.”

Steeds beroemder
Lex Harding werkte in die tijd bij Veronica en organiseerde het concert voor het programma Countdown. “U2 was toen nog niet bekend”, herinnert hij zich. “Bandjes die er nog hard voor moeten werken, geven de beste concerten.”
Bekijk de beelden van het concert van U2 in Hattem. De tekst gaat daarna verder.

Dat het echt een goed concert was, bleek later. Na het concert in Hattem kreeg U2 meer en meer fans. “We kregen de vraag of de opname van dat concert, uitgebracht mocht worden.” Het nummer I Will Follow uit het concert bracht de band uit als single en met succes. Harding: “U2 werd in korte tijd razend bekend.”

Bijzonder
Harry Engelsman had op die ene avond in Hattem al door dat er iets bijzonders gebeurde. “Ik dacht wel dat er echt meer in zat”, zo vertelt hij. “We beseften: daar zijn wij dan bij geweest.”

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in