Tips voor thuisonderwijs

Thuisleren en ouders die thuiswerken dat is geen ideale combinatie. Maar er zijn ouders met slimme oplossingen. Hieronder staan twee tips die de redactie van ouders heeft ontvangen.

Leonie van den Berg heeft een creatieve oplossing zodat haar dochters geconcentreerd kunnen leren. “Net als bij de meeste gezinnen is ook hier het thuisonderwijs een dagelijks horrorverhaal. Met een peuter, kleuter en kind in groep 3 is er altijd wel iemand die iets nodig heeft, gefrustreerd is, geen zin heeft, eten wil, of loopt te gillen om weet ik veel. Gekmakend is het. Ik ben zelf bovenbouw juf en met elke dag die voorbij gaat groeit mijn respect voor de onderbouw-collega’s alleen maar. HOE DAN?!
In de bovenbouw gebruiken we iets wat voor sommige kinderen een enorme hulp is: de Study Buddy. Minder visuele prikkels helpt bij de concentratie. De enorme doos (hoera voor online shoppen!) bracht me op een idee. Neem een hele grote doos. Flappen eraf. Lange kant doormidden knippen/snijden. Vouw dubbel. TADAA: een gratis ‘Study Buddy’, zoals we dat op school noemen. Hier werkt het fantastisch.”

Oma helpt op afstand
Bas Loeff stuur een foto van oma die kleindochter Noortje helpt met begrijpend lezen.
“De ouders van Noortje werken beide thuis, maar grootouders kunnen thuis ook helpen. Bijvoorbeeld met overhoren. Stuur de vragen op en via WhatsApp overhoren. Noortje woont in Driebergen en moet nog 8 jaar worden, maar zit al in groep 5. Oma helpt elke dag een half uurtje met begrijpend lezen. Tijdens het lezen stelt ze tussendoor vragen over een woord uit het boek. Ik hoorde vanmorgen het woord metaaldetector voorbij komen. Direct dus de vraag wat is dat? Ook worden woorden met veel lettergrepen gecorrigeerd als ze verkeerd worden uitgesproken.”

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in