Meezingen is er even niet meer bij in de kerk

De aangescherpte coronaregels hebben ook gevolgen voor de kerken. Bij de Gereformeerd Vrijgemaakte gemeente De Open Poort in Hattem is bijvoorbeeld het devies om ‘heel beperkt mee te zingen’. Behalve als je de dienst online volgt, natuurlijk.

Eerst maar eens de regels in De Open Poort op een rij. In tegenstelling tot bijvoorbeeld evenementen hebben bezoekers geen coronatoegangsbewijs nodig. Wel moeten ze bij binnenkomst en vertrek een mondkapje opzetten. De belangrijkste verandering ten opzichte van de afgelopen weken is misschien wel dat iedereen weer op anderhalve meter van elkaar moet zitten. Dat betekent dat er steeds één rij in de kerk leeg moet blijven en dat er tussen verschillende gezinnen drie stoelen vrij moeten blijven.

Zo ging het er vandaag tijdens de dienst in De Open Poort aan toe

“Het kan best zijn dat dit langere tijd gaat duren, maar we hopen dat deze pandemie snel voorbij is en daarom houden wij ons juist nu goed aan de maatregelen.” Dominee Jasper Bosman is er duidelijk in. Ook al is het noodgedwongen, hij omarmt de aangescherpte regels van het RIVM.

Ook al heeft dat merkbare gevolgen voor elke kerkdienst. Zo is er bijna altijd een gospelformatie die zorgt voor muziek. Dat werkt zo aanstekelijk dat mensen graag meezingen. Maar in coronatijd zitten de gemeenteleden stilletjes op de kerkbanken. “Ja, zingen zorgt voor extra beleving. Maar dat kan nu niet. Dat wil zeggen: hier in het gebouw. Thuis kan er natuurlijk wel gewoon meegezongen worden, want onze kerkdienst is via internet gewoon te volgen.”

Online bidden
De online kerkdienst is een noodoplossing waar volgens de dominee absoluut behoefte aan is. Hij weet dat er gemeenteleden zijn die gewoonweg niet naar de kerk durven in coronatijd. Luuc Teuben junior verzorgt met een ploeg vrijwilligers de online dienst: “Wij krijgen veel reacties van mensen die thuis de dienst volgen. Dat is fijn. Het betekent toch dat wij goed bezig zijn.”

Hoe lang
De Gereformeerd Vrijgemaakte gemeente telt meer dan duizend leden. Die mogen niet allemaal naar de kerk. De noodoplossingen voelen dus als een beperking. Luuc Teuben senior hoopt dus dat het zo snel mogelijk teruggedraaid kan worden. “Elke vrijdag vergaderen wij over de situatie bij ons in Hattem. Nog voor de laatste persconferentie hadden wij al besloten om af te schalen. Wij volgen sowieso de regels van het RIVM. Maar het zou fijn zijn als corona snel voorbij is.”

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in