Hattemse bestudeert muziekbeoefening bij ouderen

Mariëtte van Raalte is bestuurslid bij muziekvereniging Ontwaakt, actief in het Bakkerijmuseum én studente aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. Ze studeert Toegepaste Gerontologie en wordt opgeleid tot vergrijzingsexpert. Gerontologie is de wetenschap die het ouder worden in lichamelijk, maatschappelijk en geestelijk opzicht bestudeert.

Alle hoeken van de samenleving
‘Als je Toegepaste Gerontologie doet, werk je toch met ouderen? Moet je dan in een verpleeghuis werken?’, wordt vaak aan Mariëtte gevraagd.
‘Nou, nee dus,’ antwoordt Mariëtte op haar Facebookpagina. ‘Gerontologen zoeken de oudere medemens op in alle hoeken van de samenleving. Ik vind het prachtig dat je tot je tachtig-pluste nog muziek kunt maken in een orkest. Met de KNMO als opdrachtgever ga ik hier dan ook mijn afstudeeropdracht over doen!’


Amateurmuziek

Mariëtte meldde zich enkele werken geleden met het verzoek om een projectopdracht bij de KNMO te mogen starten. De belangstelling van het bestuur was meteen gewekt. De zogenaamde vergrijzing is ook in de amateurmuzieksector actueel. Veel verenigingen hebben of krijgen te maken met oudere leden. Mariëtte staat midden in de samenleving en houdt ervan om mensen van alle generaties met elkaar te verbinden. Binnen de amateurmuzieksector is dit met deelnemers van 8 tot boven de 80 bij uitstek het geval.

Vitaal en gezond door muziek
Als actief amateurmuzikant en bestuurslid bij Muziekvereniging Ontwaakt Hattem wil ze ook op professioneel gebied doorgroeien in de cultuursector. Hoe actieve cultuurparticipatie bij oudere volwassenen bijdraagt aan een vitaal en gezond leven is een actueel onderwerp. Mariëtte gaat onderzoeken hoe oudere muzikanten ondanks hun hoge leeftijd zo lang mogelijk betrokken kunnen worden bij hun vereniging en het muziek maken.

Vanaf nu zal deze hbo-studente circa 16 uur per week aan haar projectopdracht werken. Vanaf januari 2021 loopt deze over in een afstudeeropdracht.

Bron: Klankwijzer – Nieuws- en informatieplatform van KNMO

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in