Wat is een zakelijke rechtsbijstandverzekering en hoe werkt het?

Ondernemers kunnen zich voor van alles en nog wat verzekeren. Er wordt vaak een arbeidsongeschiktheidsverzekering en aansprakelijkheidsverzekering afgesloten, maar menig ondernemer laat een rechtsbijstandverzekering links liggen. Dit komt vooral doordat niet iedereen weet wat dit voor een verzekering is en hoe het werkt. Daarom geven we je hier wat meer tekst en uitleg over een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Hopelijk helpt dit jou om te bepalen of je deze verzekering nodig hebt of niet.

Uitleg over een rechtsbijstandverzekering voor bedrijven
De meeste Hattemse ondernemers hebben weleens gehoord van een rechtsbijstandverzekering. Toch kan lang niet iedereen antwoord geven op de vraag: ‘wat is een rechtsbijstandverzekering?’. Daarom beginnen we hier bij het begin en leggen we je eerst de basis van deze zakelijke verzekering uit. Kort door de bocht ben je verzekerd voor juridische hulp bij conflicten waar je met je bedrijf in verzeild raakt als je een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluit. Je kunt niet alleen een beroep doen op deze verzekering als je een conflict hebt met een leverancier, maar ook bij een conflict met een werknemer.

Waar ben je precies voor verzekerd?
Nu je in grote lijnen weet wat een zakelijke rechtsbijstandverzekering is, wil je ongetwijfeld ook weten waar je precies voor verzekerd bent. Als je deze verzekering afsluit, ben je standaard verzekerd voor conflicten:

– over niet-betaalde rekeningen en andere incassozaken
– met leveranciers en afnemers door bijvoorbeeld een te late levering
– over arbeidscontracten, bijvoorbeeld bij ontslag

Verder dekt een zakelijke rechtsbijstandverzekering ook nog de proceskosten die je aan de tegenpartij moet betalen als je een rechtszaak verliest. Er zijn overigens ook zaken die verzekeraars op voorhand al uitsluiten. Zo ben je bijvoorbeeld niet verzekerd voor conflicten die te maken hebben met belastingen, conflicten met een motorrijtuig en een conflict dat ontstaat of verwacht wordt voor de startdatum van de verzekering.

Zakelijke rechtsbijstandverzekering en wachttijd
Ben je ondernemer in Hattem en sluit je een zakelijke rechtsbijstandverzekering af? Dan denk je misschien dat je direct verzekerd bent zodra je de verzekering hebt afgesloten. Je hebt direct recht op juridische hulp bij conflicten in het verkeer, conflicten bij letsel door een ongeluk en conflicten over een overeenkomst die tijdens de verzekering gesloten is. In alle andere gevallen krijg je te maken met wachttijd. In dat geval heb je in de eerste maanden nog geen recht op juridische hulp. Als je in deze periode toch verzeild raakt in een conflict en juridische hulp nodig hebt, draai je zelf op voor de kosten die dit met zich meebrengt.

Wat doe je als je juridische hulp nodig hebt?
Als je bedrijf betrokken is geraakt bij een conflict en je een rechtsbijstandverzekering hebt, wil je hier waarschijnlijk gebruik van maken. Is het de eerste keer dat je te maken hebt met een zakelijk conflict? Dan wil je ongetwijfeld weten hoe je een beroep doet op juridische hulp. Lastig is dit niet, want hiervoor hoef je alleen maar contact op te nemen met je verzekeraar.

Bij de meeste verzekeraars kun je schade zowel telefonisch als per mail melden. Je verzekeraar zal vervolgens contact met je opnemen en je uitleggen hoe het verdere verloop van het traject eruitziet. Als het conflict binnen de dekking van je zakelijke rechtsbijstandverzekering valt, krijg je een jurist toegewezen. Nadat je hem hebt uitgelegd wat er aan de hand is, gaat hij voor je aan de slag.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in