Choral Evensong met Andreascantorij

Andreascantorij bereidt zich voor in klooster

Zondag 23 oktober 2022 zal de Andreascantorij onder leiding van Herman Weelink een Choral Evensong uitvoeren. De viering begint om 16:00 uur en vindt plaats in de Grote of Andreaskerk in Hattem. Organist Harm Jansen verleent zijn medewerking aan de dienst en de lector is Peter van Daalen.

 

Traditierijke liturgie
De Choral Evensong is een eeuwenoud avondgebed uit de Anglicaanse kerk dat in de volkstaal wordt gezongen door een koor. Deze traditionele Engelse viering heeft een aantal vaste onderdelen. De preces en responses (letterlijk: gebeden en reacties) zijn korte gebeden die in beurtzang door een voorganger en het koor worden gezongen. Deze worden afgewisseld met het zingen van psalmen, verschillende koorwerken en het Onze Vader.

Oude en nieuwere kerkmuziek
De gebruikelijke twee bijbellezingen worden afgesloten met het Magnificat, de lofzang van Maria en het Nunc Dimittis, de lofzang van Simeon. Verder worden er bekende hymns in samenzang met de aanwezigen gezongen. Voor de invulling van de onderdelen is geput uit de rijke schatten van vijf eeuwen Engelse koormuziek. Tijdens de viering zal de Andreascantorij o.a. het Magnificat en Nunc Dimittis van Thomas Attwood Walmisley (1814-1856) en de Preces and Responses van William Smith (1603-1645) uitvoeren.

Dirigent Herman Weelink in actie

Van klooster naar kerk
De Evensong vindt zijn oorsprong in het klooster en voorafgaand aan de viering zal de Cantorij ook daadwerkelijk in een klooster verblijven. Zaterdag vertrekken de leden naar Klooster Nieuw Sion in Diepenveen voor een repetitieweekend, waarbij zij zoveel mogelijk het ritme van leven in een klooster en de getijdengebeden zullen volgen. Het weekend wordt zondag afgesloten met de viering in de Andreaskerk. De Andreascantorij nodigt ieder van harte uit om deze dienst bij te wonen!

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in