Zomermarkt voor Oekraïne op langste dag

Op 22 juni is er een zomermarkt bij de Ontmoetingskerk aan de Van Galenstraat. De markt staat in het teken van de zogenaamde ‘diaconale reis’ (hulp bieden aan mensen die dat nodig hebben) die door een twintigtal jongeren en (iets) ouderen gemaakt gaat worden naar Oekraïne. De markt wordt gehouden van 9.00 tot 15.00 uur.

Op de markt is er een autowasplaats waar voor het goede doel auto’s worden gewassen vanbuiten en vanbinnen. Er zijn enkele boekenkramen waar het publiek de boeken voor de vakantietijd kan kopen of gewoon kan snuffelen in wat er allemaal te vinden is.

Voor de kinderen is er een springkussen en kunnen de kinderen worden geschminkt. Daarbij is er een gezellig terras ingericht met koffie, thee en cake en koek. De beroemde Hattemer speculaas van bakker Casper Spannenberg is ook voorradig en te koop voor het goede doel. Er worden hamburgers en poffertjes gemaakt en verkocht zodat de inwendige mens niets tekort hoeft te komen.

In het kerkgebouw zelf is een fotoexpositie onder de titel De oorlog en haar speelpionnen. De fotograaf, Jens de Boer uit Hattem, heeft deze tentoonstelling opgezet over de oorlog in Oekraïne. Hij is daar recentelijk een aantal keren geweest en wil met de tentoonstelling de oorlog een ander gezicht geven door ‘de speelpionnen’ van de oorlog een stem te geven. Om 15.00 uur houdt hij een zogenaamde spoken word.

Augustus-ontmoeting
Een aantal van de ‘speelpionnen’ gaat de groep in augustus ontmoeten. Het project in augustus vindt plaats in de grensstreek van Oekraïne met Hongarije en Slowakije. Een gebied ver weg van de oorlogshandelingen, maar waar toch veel te merken is van de oorlog. De sociale ontwrichting in Oekraïne is groot. Veel mannen zijn aan het front. Er zijn veel slachtoffers te betreuren. Veel mannen zijn gevlucht of houden zich schuil. De weerzin om te gaan vechten in een smerige oorlog wordt steeds groter.

In die omstandigheid wil de groep aanwezig zijn om met kinderen op te trekken en ze een onvergetelijke zomerfeestweek te bezorgen. Ook gaan ze bouwen aan een gemeenschapshuis in een van de vele Roma-kampen in het gebied. Voor de mensen in het gebied betekent het heel veel dat er vanuit Nederland mensen komen die tijd, geld en aandacht besteden aan hun situatie.
De groep doet ook mee met het samenstellen en uitdelen van voedsel en kledingpakketten. Het zal een onvergetelijke reis gaan worden.

Eigen bijdrage
Op 22 juni hoopt de groep een mooi bedrag op te halen om de projecten mee te kunnen betalen. De opbrengst komt rechtstreeks ten goede van de projecten. De deelnemers betalen zelf de kosten voor hun reis en verblijf.

De stichting
Het project wordt georganiseerd onder de vleugels van de Hattemse Stichting Oekraïne Projecten die circa 25 jaar bestaat en sinds het uitbreken van de oorlog al meer dan 25 (!) transporten met hulpgoederen heeft verzonden.

Hattem Actueel
Peter de Jong, bestuurslid, komt zaterdag 22 juni om in het Hattem Actueel vertellen over het werk van de organisatie.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in