Het belang van een pensioen opbouwen

Een pensioen opbouwen is voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show. Het lijkt nog ver weg en er zijn nu zoveel andere dingen om je druk over te maken. Toch is het belangrijk om op tijd te beginnen met het opbouwen van een pensioen. In dit artikel lees je waarom dat zo belangrijk is.

Wat is pensioen eigenlijk?
Laten we beginnen bij het begin. Wat is pensioen eigenlijk? Een pensioen is een uitkering die je krijgt als je stopt met werken. Deze uitkering is bedoeld om te voorzien in je levensonderhoud als je niet meer werkt. Het pensioen wordt opgebouwd tijdens je werkzame leven. Elke maand wordt er een deel van je salaris ingehouden en opzij gezet voor je pensioen. Dit wordt ook wel pensioenpremie genoemd.

Waarom is het belangrijk om een pensioen op te bouwen?
Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om een pensioen op te bouwen. Hieronder zetten we de belangrijkste redenen op een rijtje.

 • Je wilt later ook kunnen leven:
  Als je stopt met werken, wil je ook nog kunnen leven. Je wilt leuke dingen kunnen doen, zoals reizen, hobby’s uitoefenen en tijd doorbrengen met je familie en vrienden. Om dit te kunnen doen, heb je geld nodig. Als je geen pensioen hebt opgebouwd, zal je afhankelijk zijn van een AOW-uitkering. Dit is een uitkering die je van de overheid krijgt als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Deze uitkering is echter niet genoeg om van te leven. Je zult dus zelf moeten zorgen voor extra inkomen.
 • De AOW-leeftijd stijgt:
  De AOW-leeftijd is de leeftijd waarop je recht hebt op een AOW-uitkering. Deze leeftijd stijgt de laatste jaren steeds verder. In 2021 is de AOW-leeftijd 66 jaar en 4 maanden. In 2022 is dit 66 jaar en 7 maanden geworden. Dit betekent dat je langer moet werken voordat je met pensioen kunt gaan. Als je geen pensioen hebt opgebouwd, betekent dit dat je langer moet blijven werken om te kunnen rondkomen.
 • Het pensioenstelsel verandert:
  Het pensioenstelsel in Nederland is aan het veranderen. Dit heeft gevolgen voor de opbouw van je pensioen. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar de hoogte van de pensioenpremie en de manier waarop het pensioen wordt berekend. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze veranderingen en hoe dit invloed heeft op jouw pensioen.

Hoe bouw je pensioen op
Er zijn verschillende manieren om pensioen op te bouwen. Hieronder zetten we de belangrijkste manieren op een rijtje.

 • Pensioen via je werkgever:
  Veel werkgevers bieden een pensioenregeling aan. Dit betekent dat er elke maand een deel van je salaris wordt ingehouden en opzij wordt gezet voor je pensioen. Het voordeel van een pensioenregeling via je werkgever is dat je werkgever ook een deel van de pensioenpremie betaalt. Hierdoor bouw je meer pensioen op dan wanneer je zelf een pensioenregeling zou afsluiten.
 • Zelf sparen voor je pensioen:
  Je kan kiezen om zelf te sparen voor pensioen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een lijfrenteverzekering of een bankspaarproduct. Het voordeel hiervan is dat je zelf bepaalt hoeveel je spaart en hoe je dit spaargeld belegt.
 • Extra pensioen opbouwen:
  Je kunt er ook voor kiezen om extra pensioen op te bouwen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een vrijwillige voortzetting van je pensioenregeling na je ontslag of door het afsluiten van een aanvullend pensioen product.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in