Schrik van Harculo in Hattem geboren

Wat hebben de Schrik van Harculo en Hattem met elkaar te maken? Het antwoord is te vinden op de Facebookpagina van Stadsarchief Zwolle. Degenen die in de jaren vijftig en zestig in Zwolle of in de wijde omtrek van Zwolle woonden moeten de Schrik van Harculo gekend hebben.

Elbertus van den Berg
Hij werd op 2 april 1907 in Hattem geboren als Elbertus van den Berg. Elf dagen na de geboorte kwam de vader van Elbertus (Bartus) om het leven tijdens het uitoefenen van zijn beroep. Hij was veerknecht bij het Grote Katerveer en werd getroffen door een losgeschoten remketting en raakte zodanig aan zijn buik gewond dat hij dezelfde dag nog overleed. Zijn moeder trok in bij haar ouders op een pachtboerderij in Harculo.

Schrik aanjagen van vrouwen
Salland-kenner Anton Heijmerikx heeft het leven van Elbertus van den Berg uitgebreid beschreven in zijn boek ‘Bekend, onbekend, plichtsgetrouw en kleurrijk Salland’. Daarin staat ook hoe de Schrik aan zijn bijnaam kwam. Hij was groot en fors, altijd netjes gekleed in een zwart pak met hoed, sprak keurig ‘Hoog Hollands’ en had een speciale voorliefde voor het schrik aanjagen van vrouwen. Het was zijn gewoonte, om te proberen ongezien achter hen te komen, en dan gaf hij een enorme kreet, om zodoende hen de schrik van hun leven te bezorgen, waardoor menige vrouw in elkaar kromp, en dat tot groot genoegen van de lawaaimaker, die dan met een grote grijns op zijn gezicht het volgende slachtoffer opzocht.

Menig Hattemer die in destijds ging winkelen in de Diezerstaat zal hem hebben ontmoet en mogelijk is er een Hattems meisje dat hij de schrik heeft aangejaagd. Het hele verhaal van De Schrik van Harculo is na te lezen op de Facebookpagina van Stadsarchief Zwolle.

1 REACTIE

  1. Oja, ik woonde als kind in Ittersum en was vroeger doodsbang om langs zijn huis te fietsen als we naar de kolk van keizerrijk wilden

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in